Aký zraniteľný je svet!

Aj keď sa prasa považuje za neškodného tvora, momentálne sa spája s hrozbou svetovej pandémie. A to aj napriek tomu, že sa nákaze, resp. jej pôvodcovi oficiálne prisúdil nový - a prasatá nepoškodzujúci - názov Novel Flu Virus.

30.04.2009 08:06
debata

V tejto chvíli nik nevie, čo bude ďalej. Žiadny odborník si netrúfne predpovedať, či infekcia spôsobí milióny úmrtí, alebo ostane nebezpečná najmä pre ľudí, ktorí žijú v jej ohnisku, prípadne s touto oblasťou prišli do kontaktu. Isté je len jedno – jej šíreniu do všetkých kútov sveta sa už zabrániť nedá, pretože zatiaľ čo pred pár dňami išlo o mexickú záležitosť, teraz už hlásia prvé prípady aj v susednom Rakúsku, v Nemecku a dvoch „podozrivých“ (nepotvrdených) má aj Slovensko. Dokazujú to aj slová zástupcu šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie, že na zastavenie šírenia nákazy je už neskoro a nemalo by zmysel ani uzatváranie hraníc.

Zraniteľnosť súčasného sveta totiž spočíva práve v jeho otvorenosti. Nebezpečný vírus sa môže ktoroukoľvek leteckou linkou dostať v priebehu pár hodín kamkoľvek. Na druhej strane táto otvorenosť poskytuje aj výhody – rýchlu výmenu informácií, ktorá skracuje reakčný čas a umožňuje lepšie sa pripraviť. Lekári a odborníci môžu pružne spolupracovať, koordinovať postup…

Do tretice – prepojenosť súčasného sveta podporuje rovnako rýchle šírenie obáv a paniky. Pretože tak, ako to bolo v prípade vtáčej chrípky, do značnej miery ide o psychologickú záležitosť. Bolo by určite chybou podceňovať situáciu. Práve taký prístup totiž zrejme viedol k nekontrolovanému šíreniu nákazy a k zbytočnému množstvu obetí v samotnom Mexiku.

Na druhej strane však určite nie je dôvod na predčasnú paniku. Prirodzená ostražitosť, dostatočná lekárska starostlivosť, dodržiavanie základných pravidiel pri rozpoznávaní choroby aj pri liečbe, dostatok vakcín – a najmä pripravenosť na všetky možnosti vývoja – to všetko dáva predpoklad na zvládnutie problému a na udržanie infekcie pod kontrolou.

Hroziaca pandémia v každom prípade potvrdzuje, že nebezpečenstvo môže prísť v najmenej očakávanej chvíli a z nečakanej strany. Na druhej strane je povzbudzujúce, že na naliehavý problém človek dokáže veľmi rýchlo zareagovať. Škoda, že sa tak pomaly vyrovnáva s hrozbami, ktoré postupujú pomalšie a nenápadnejšie (ako napríklad klimatické zmeny), nie sú však o nič menej nebezpečné – možno práve naopak.

debata chyba