Nezlomená metla ľudstva

Alkohol je metla ľudstva. Preto možno len súhlasiť, ak sa poslanci snažia čosi vymyslieť proti popíjaniu mladých a mladistvých. Ibaže zákon, ktorý schválili, prezrádza skôr bezradnosť ako vôľu a silu chytiť metlu - a zlomiť ju cez koleno.

02.05.2009 07:26
alkohol, pivo, študent, dieťa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákon zakazuje osobám do veku 18 rokov piť alkohol a deti do 15 rokov sa bez rodičov nesmú večer vybrať do priestorov, kde sa podávajú alkoholické nápoje. Predstava, že sa žiaci základnej školy bezprizorne potĺkajú po krčmách, je naozaj neprijateľná. Zákaz sa však týka aj skupiny kamarátov, ktorá ide na koncert alebo iné kultúrne podujatie a chce si po jeho skončení vypiť kofolu. Ustanovenie teda postihuje aj tých, ktorí nemajú v úmysle piť a tobôž sa opíjať. Na druhej strane je totálne bezmocné voči mladej partii, ktorá si s pomocou staršieho kamaráta zaobstará pijatiku a v parku alebo u kohosi doma sa zriadi pod obraz Boží.

Ach, vlastne pritom riskujú, že ich pokarhá starosta. Predvolá si ich na koberec a s varovne vztýčeným prstom povie: „Jožko, Paľko, Ferko, nonono – už viac ani kvapku!“ A hriešnici zahalení rúškom „kocoviny“ budú červenými očami sledovať voleného zástupcu samosprávy a premýšľať, či mu otrávia psa, alebo vypustia duše. Na aute, pravdaže.

Alkoholizmus detí a mladistvých je hlbší problém, ktorý nevykorení pár zákazov, čo potvrdzujú aj skúsenosti odborníkov. Stačí sa pozrieť na detskú pohotovosť, kde kedysi odchytili pár maloletých opilcov po Veľkej noci. Dnes majú zabezpečený pravidelný prísun 13-ročných, ktorí sa dokážu spiť do bezvedomia, alebo na smrť – pretože aj takí mladí ľudia prichádzajú každoročne o život vinou alkoholu. Mnohí z nich praktizujú tzv. binge drinking, teda nárazové pitie na bleskové opitie sa. Čiže nie pre lahodnú chuť vína alebo osvieženie z piva ako tradičný dospelý konzument.

Na jednej strane je jasné, že zákon sa musí oveľa dôslednejšie uplatňovať v praxi – čo je vec polície. No skutočná protialkoholická liečba sa musí začať celkom inde. U dospelých. U rodičov. Alebo otázkou, čo robiť, aby školy nielen vzdelávali, ale aj vychovávali. Otázkou, aké kultúrne vzory má súčasná mládež – či existuje dostatočná konkurencia k presile akčných filmov alebo počítačových hier. A tiež, či – a prečo – je dnešná realita pre mladých taká neúnosná, že pred ňou musia takým spôsobom unikať? Pravdaže, zložité otázky si žiadajú zložité odpovede. O čo jednoduchšie je odhlasovať formálny protialkoholický zákon a dať si potom „panáka“ v poslaneckom bufete.

debata chyba