Oslavy vzájomnosti

Oslavy 105. výročia prvej Československej republiky sme v Prahe začali v predvečer výročia koncertom Slovenskej filharmónie v Smetanovej sieni Obecného domu pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky a prezidenta Českej republiky. Na mieste plného symboliky, kde zástupcovia Národného výboru československého podpísali 28. októbra 1918 zákon o vzniku samostatného Československa.

31.10.2023 12:00
debata

Zároveň to bola aj oslava 30. výročia samostatných štátov – Česka a Slovenska. V roku 1993 sme začali písať svoju samostatnú históriu po tom, čo celý svet s obdivom sledoval proces pokojného rozdelenia dvoch republík, ktoré sú aj po tridsiatich rokoch samostatnosti a nezávislosti symbolom a príkladom pre svet, ako má a môže vyzerať vzájomná úcta a susedské vzťahy dvoch štátov v strede Európy. Samotný koncert bol skvelou výpoveďou, zazneli skladby hudobných skladateľov, ktorých život bol spojený s históriou Československa, ako aj so staršou históriou nášho územia a novodobými dejinami samostatných republík.

Na svete nie sú iné dve krajiny, ktoré by spoločne vedeli v takej priateľskej atmosfére sláviť vznik niekdajšieho spoločného štátu a zároveň aj jeho rozdelenie. Práve táto jedinečnosť slovensko-českých vzťahov, ich bohatosť a intenzita, pretrvávajúce už viac ako storočie, je dôvodom na oslavu. V sobotu 28. októbra nasledovali mnohé podujatia pripomínajúce si založenie prvej Československej republiky – tie oficiálne i početné v malých komunitách, s odkazom na dve osobnosti tvoriace túto históriu – T. G. Masaryka a M. R. Štefánika, ktorý povedal: „Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnosti.“ Československo vzniklo najmä vďaka vytrvalosti našich národov a ich predstaviteľov.

Na svete nie sú iné dve krajiny ako Česko a Slovensko, ktoré by spoločne vedeli v takej priateľskej atmosfére sláviť vznik niekdajšieho spoločného štátu a zároveň aj jeho rozdelenie. Práve táto jedinečnosť slovensko-českých vzťahov, ich bohatosť a intenzita, pretrvávajúce už viac ako storočie, je dôvodom na oslavu.

Dnes sú obe krajiny ukotvené v Európskej únii a v NATO. Robustnosť našich bilaterálnych vzťahov si uvedomujem v Prahe každý deň. Sú stále vo všetkých oblastiach unikátne, ale aj emotívne. Ich sila je ukotvená v tradíciách, rituáloch a symbolike. Bez ohľadu na politickú garnitúru v oboch krajinách, ich rozmanitosť je solídnou základňou a prísľubom i do budúcnosti pokračovať v udržiavaní ich dynamiky. T. G. Masaryk hovorieval, že dopredu môžeme ísť aj vtedy, keď nevykonávame obrovské činy. S Českou republikou, nad rámec politických formátov, ako sú spoločné zasadnutia vlád, koordinujeme pozície v Európskej únii, v NATO, na pôde iných medzinárodných organizácií, vieme sa inšpirovať dobrou praxou v čerpaní prostriedkov EÚ, nastavovaní reforiem v rámci plánu obnovy, intenzívne spolupracujeme v cezhraničnej spolupráci a v zlepšovaní konektivity.

Aktuálny komplikovaný medzinárodný kontext ešte viac stmelil naše krajiny a prehĺbil spoluprácu osobitne v oblasti obrany a bezpečnosti. Česko prevzalo úlohu vedúcej krajiny v mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku a prispieva k ochrane nášho vzdušného priestoru. Spájajú nás i spoločné výzvy, ako je nevyhnutnosť zabezpečenia energetickej bezpečnosti a zvyšovanie konkurencieschop­nosti, a to investovaním do inovácií, zelenej, sociálnej a digitálnej transformácie. Česko je dlhodobo naším druhým najvýznamnejším obchodným partnerom a od roku 2019 aj druhým najväčším investorom na Slovensku. S naším západným susedom máme aktívnu obchodnú bilanciu, ktorá v roku 2022 dosiahla hodnotu 2,75 mld. eur.

Naše krajiny sú úzko prepojené cez rodiny, idey, ekonomiku aj geopolitické postavenie. Máme mimoriadne silné občianske a ľudské väzby. Slováci sú v Česku najväčšou národnostnou menšinou, ktorá v Čechách a na Morave žije, pracuje a študuje (zhruba 150-tisíc krajanov, 215-tisíc pracovníkov a 22-tisíc študentov). Takmer denne sa v Prahe alebo v inom českom meste koná slovenské kultúrne podujatie.

Udržiavanie tradícií a symboliky považujem za dôležité. Spomienka na rok 1918 nás vždy musí napĺňať hrdosťou. Československo bolo vo vtedajšej strednej Európe demokratickým štátom, ktorý si až do roku 1938 udržal fungujúci parlamentný systém, rozvinutý priemysel, stabilný sociálny a dôchodkový systém, ako aj obdivuhodne bohatú kultúru. Naše spoločné dejiny a z nich plynúca blízkosť a vzájomnosť vytvárajú predpoklady jedinečných vzťahov aj v budúcnosti. Ich obsah však musíme stále kultivovať a napĺňať relevanciou. Zachovajme si v nich ducha vytrvalosti a súdržnosti spoločnej republiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vznik Československa #Česko-Slovensko #československá federácia