Konzervatívna koalícia

Víťaz predčasných rakúskych volieb, šéf ľudovcov Sebastian Kurz si za koaličného partnera vyberie pravdepodobne krajne pravicovú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ). Pokračovanie partnerstva so sociálnymi demokratmi je technicky možné, no politicky nepravdepodobné. Kurz vďačí za svoje víťazstvo aj tomu, že sa mu podarilo voličov presvedčiť, že veľká koalícia končí. A tretia možnosť – menšinová vláda podporovaná jednou alebo oboma veľkými opozičnými stranami – zase nedáva veľký zmysel pre sociálnych demokratov ani slobodných.

20.10.2017 12:00
debata (7)

Naposledy sa FPÖ dostala do vlády v roku 2000. Krátko nato uvalilo všetkých 14 ostatných krajín vtedajšej únie na Rakúsko bilaterálne sankcie, ktorými sa ho pokúsili diplomaticky izolovať. Teraz Viedni nič podobné nehrozí. Bilaterálne sankcie v roku 2000 po siedmich mesiacoch zrušili, oficiálne vďaka odchodu kontroverzného Jörga Haidera z vedenia slobodných. V skutočnosti skôr pre pocit, že nič nedosiahli.

Odvtedy sa krajiny EÚ o podobný tlak nepokúsili, v roku 2006, keď Smer pribral do vládnej koalície nacionalistickú SNS, ani v 2010, keď holandský premiér Mark Rutte vytvoril menšinovú vládu s podporou radikálov od Geerta Wildersa, ani v 2015, keď sa do vlády v Helsinkách dostali Praví Fíni. Zmenilo sa aj vonkajšie prostredie. No najmä, pred necelými dvoma desaťročiami boli niektoré veci pre politický mainstream tabu. Xenofóbia, nacionalizmus a politika strachu sa stali doménou krajnej pravice. Dnes si nimi neváhajú pomôcť ani takzvaní seriózni politici napravo a naľavo od politického stredu.

Koniec koncov rozdiel medzi mladým konzervatívcom Kurzom a lídrom slobodných, bývalým neonacistom Heinzom-Christianom Strachem, je v mnohých oblastiach skôr v odtieni než vo farbe. Obaja hovoria o potrebe ochrany Rakúšanov pred „vonkajšími hrozbami“. A tými nie sú len „migranti“ (Kurz hovoril v predvolebnej kampani vytrvalo o migrantoch, nie o utečencoch), ale aj ľudia z chudobnejších krajín únie, ktorí prichádzajú do Rakúska hľadať prácu.

Hlavnou otázkou teda je, ako sa tandem Kurz-Strache postaví k rozbiehajúcej sa diskusii o budúcnosti Európy. Pravdepodobní koaliční partneri sa zhodnú v troch bodoch: sprísnenie migračnej a azylovej politiky, obmedzenie kompetencií Bruselu a limitovanie voľného pohybu pracovnej sily v EÚ. Práve pre posledný bod je nepravdepodobné, že sa Viedeň pridá ku skupine tvorenej Poľskom a Maďarskom (a o pár dní možno aj Českom), ktorá požaduje renacionalizá­ciu únie.

Okrem toho Sebastian Kurz vysiela k ostatným partnerom v EÚ signály, že Rakúsko vidí ako súčasť „európskeho jadra“. V diskusiách o jeho budúcej podobe posilní konzervatívne krídlo: tvrdý prístup v oblasti migrácie a azylu, obmedzenie práv pracovných migrantov, málo nadšenia pre redistribúciu v rámci únie smerom k chudobnejším krajinám a regiónom, či už prostredníctvom kohéznej politiky, alebo špeciálnych nástrojov eurozóny. Ak v budúcej nemeckej vláde zasadnú liberáli z FDP, vo východnom susedovi nájdu dobrého spojenca.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #FPÖ #parlamentné voľby v Rakúsku