Urazený fafrnok

Hysterické reakcie na rozhodnutie EÚ, že sídlo Európskej agentúry pre liečivá nebude v Bratislave, boli plné nezmyslov.

25.11.2017 14:00
debata (25)

Asi najväčším je ten o sprisahaní Západu proti Východu.

Neexistuje nič ako „hlavný dôvod“ neúspechu Bratislavy. Faktorov rozhodovania bolo mnoho a 28 krajín si ich utriedilo práve do 28 rebríčkov. Jedným z nich bola geografická poloha. Kandidáti skúšali hľadať podporu u svojich susedov, aj my sme sa spoliehali na hlasy V4 a niektorých ďalších krajín. Akurát sme príliš neuspeli. Mali by sme o tom uvažovať nie v kategóriách férovosti (ostatných), ale efektívnosti (vlastnej).

Je pravdou, že v „nových členských krajinách“ (zaujímavé, ako nám táto nálepka občas neprekáža) sídli menej agentúr EÚ než v tých starších. Je to (aj) dôsledok historického vývoja. Faktom tiež je, že existuje snaha túto nerovnováhu napraviť. Balans Východ-Západ je preto jedným z faktorov, ktorý sa berie do úvahy pri výbere sídla. Možno aj vďaka nemu sídli agentúra starajúca sa o ochranu spoločných hraníc vo Varšave, Európska agentúra pre globálny navigačný satelitný systém v Prahe, a hneď dve ďalšie v Budapešti.

Lenže „jeden z faktorov“ ešte nevytvára automatický nárok. V prípade Bratislavy (či Sofie) nezavážil dostatočne. Hľadať za tým sprisahanie je naivné. Alebo vedome zavádzajúce. Pri výbere sídla EMA sa politikárčilo, lobovalo, úlohu zohralo taktizovanie, no dôležité boli aj technické kritériá. Európska komisia nám dala relatívne dobré hodnotenie ponúknutej budovy. Aj Schwechat bola ochotná vnímať ako „bratislavské“ letisko. Lenže to nie je všetko. Možno by naozaj stačilo, ak by tí, čo o umiestnení EMA rozhodovali, vedeli o Bratislave viac. Poznali by kolabujúcu dopravnú infraštruktúru. Neefektívnu verejnú dopravu. Devastovaný verejný priestor. A poučná by určite bola aj noc strávená na karimatke pred sídlom cudzineckej polície. Asi by sme si ušetrili plané nádeje živené informáciami, že Bratislava patrí medzi „favoritov“.

Miesto na „dobrý život“ sa nedá vybudovať z betónu. Ale dlhodobými investíciami do aktivít a infraštruktúry, ktoré neprinášajú rýchly zisk. Vytvára sa podporou otvorenej, tolerantnej spoločnosti. A ťažko sa hľadá v krajine, v ktorej sa xenofóbiou, homofóbiou a rasizmom netaja ani takzvaní mainstreamoví politici – od konzervatívcov cez údajných (ex)liberálov po (vraj) sociál-demokratov.

Môžeme tvrdiť, že za ušami majú aj inde v Európe. Taliani majú neofašistov, Francúzi Národný front, Holanďania zas Geerta Wildersa. Ale to je chabá obrana.

Možno majú niektorí politici pocit, že sme si agentúru zaslúžili, lebo sme teraz boli chvíľu na „Brusel“ dobrí. Ani s Orbánom sa už tak nebratáme, aj do jadra sme sa prihlásili… Prestaňme sa správať ako urazený fafrnok, čo nedostal novú vyblýskanú hračku. Pre členstvo v európskom integračnom projekte, a budovanie lepšej krajiny, máme hlbšie a dlhodobejšie dôvody, než len to, že sa už niekto tešil, ako bude liať betón a ulievať milióny.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska agentúra pre lieky