Šermovanie nad tanierom

Webové stránky Združenia základných škôl Slovenska sú skromné. Nájdeme tam strohé zápisnice z každoročných konferencií v peknom tatranskom hoteli, informácie o hradení členského a ešte zopár vecí. Ale ani náznak mandátu, ktorý by oprávňoval predsedníčku tejto organizácie postaviť sa v mene združenia proti programu obedov zadarmo.

29.11.2018 14:00
debata (4)

Oprávnenie chýba, no nechýba rovnako naladený partner zo Združenia katolíckych škôl. To síce hlása vernosť kultúrnej tradícii, v ktorej je spoločné jedlo prejavom vzájomnosti, no matku s vareškou si zjavne cení viac. Spoločné obedy v škole sú pre oboch predstaviteľov pošliapaním hodnôt. O využití prostriedkov, ktoré majú byť určené na stravu detí, má rozhodovať rodina.

„Svojprávni občania dnes nepotrebujú, aby štát rozhodoval, kde a čo budú obedovať deti“ – hrmí zo spoločného stanoviska. Až sa zdá, že obedy zdarma sú autoritárskym opatrením, ktoré ohrozí demokraciu a práva rodín.

Šéfov združení zrejme povzbudili výsledky on-line ankety, ktorú organizovalo Fórum kresťanských inštitúcií s ďalšími obdobnými spolkami. Respondenti – rodičia detí od nula do 13 rokov – si vyberali medzi obedmi zadarmo a zvýšením daňového bonusu na dieťa v rovnakej sume. Zapojilo sa vyše 3 100 osôb a výsledky sú jednoznačné: rodičia chcú vrabca v hrsti, teda zvýšenie daňového bonusu. Platy na Slovensku sú veľmi nízke a zvýšenie daňového bonusu na dieťa by určite mnohé rodiny privítali. Školské obedy zdarma však nie sú len finančnou pomocou. Ide síce o drobný, ale dávno potrebný základ pre pestovanie spoločenskej dôvery a spolupatričnosti.

Spoločné obedy možno zhmotňujú z kresťanstva to kultúrne najcennejšie: schopnosť sedávať s rôznorodými ľuďmi za spoločným stolom a vnímať ich ako rovnocenné bytosti. No pre zástupcov školských združení a kresťanských inštitúcií majú pachuť prežitosti. Školy pripravujú žiakov pre éru individuálnej zodpovednosti. Svojprávny občan nepotrebuje verejné služby, asistenciu či uľahčenia pri znášaní bremien každodenného života.

A možno potrebuje, no nie z rúk súčasnej vládnej koalície. Preto treba umlčať kultúrnu tradíciu, ignorovať dlhoročnú prax Fínska či zo Švédska, kde v spoločnom stravovaní nevidia štátny diktát, no výchovu k občianskej vzájomnosti. Vŕšia ďalšie a ďalšie argumenty: plytvanie jedlom, zvýšenie režijných poplatkov pre náklady na rozširovanie kapacít jedální, nedostatočná efektívnosť. A to najhoršie: „zodpovední rodičia“, ktorí dieťaťu vedia zabezpečiť lepšiu stravu ako v jedálni, budú ukrivdení, lebo nedostanú nič.

Neviem, čo pre kresťanské organizácie znamená efektívnosť a sloboda, ale mne nejdú dokopy s obrazom „mamy, ktorá je na materskej a varí pre celú rodinu“. Teda mamy, ktorá okrem ďalších povinností dvakrát denne pripravuje čerstvé jedlo – inak sa totiž v čerstvosti nevyrovná školskému stravovaniu. Z ich posvätného obrazu matky pri sporáku navyše vypadli tie osamelé, ktoré na daňový bonus nemajú nárok a z rodičovskej dávky neutiahnu výživnú stravu každý deň, a ani obedy v jedálni.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #Združenie katolíckych škôl Slovenska #obedy zadarmo #Združenie základných škôl Slovenska