Slovenské WikiLeaks

V dianí v súvislosti s Assangeom, zakladateľom média WikiLeaks, sa stratilo, čo všetko sme sa vďaka nemu dozvedeli. Dokonca aj špinavosti z nášho domáceho diania.

23.04.2019 18:00
debata (21)

WikiLeaks je médium pre whistleblowerov, ľudí, ktorí majú prístup k informáciám, ktoré verejnosť nemala vidieť. Oni riskovali kariéry a slobodu, aby ich zverejnili, lebo ich obsah bol príliš závažný. Dočítame sa tak o korupčnom správaní bánk, o finančných podvodoch vo Vatikáne, o tom, ako USA v rozpore s medzinárodným právom mučili väzňov na Guantáname, akými technikami sleduje Rusko svojich občanov a odporcov režimu, o veľkých korupčných škandáloch medzi korporáciami a vysokými úradníkmi vo vláde USA.

Jedny z prvých informácií, ktoré WikiLeaks uverejnilo, boli záznamy americkej armády z vojny v Iraku, ktoré Assangeovi poskytla vojačka Chelsea Manning. Na videu, ktoré si nakrúcali americkí vojaci, uprosili nadriadeného, aby mohli strieľať do voľne sa pohybujúcich Iračanov. Rozstrieľali ich ako vo videohre, dvaja z nich boli pravdepodobne z mediálnej agentúry Reuters. Nepredstavovali žiadne nebezpečenstvo a vojaci nekonali v sebaobrane. Dohromady v Iraku americká armáda zavraždila najmenej 66-tisíc civilistov.

Pre nás sú zaujímavé aj depeše z americkej ambasády na Slovensku. Sú to reporty z domáceho diania, ktoré z ambasády posielajú domov na ekvivalent ministerstva zahraničia. Z nich sme sa napríklad mohli dozvedieť, že zamestnanci ambasády okrem iného pracujú ako lobisti pre korporáciu Monsanto, najväčšieho svetového výrobcu škodlivého postreku a geneticky modifikovaných plodín. Jedna depeša sa rovno nazýva Americká ambasáda v Bratislave bude pokračovať vo svojich snahách presadzovať záujmy (firmy) Monsanto.

V ďalšej sa ambasádor sťažuje, že sa u nás v médiách neobjavuje dostatok „dobrých správ o Iraku“. Príliš sa vraj hovorí o stratách na životoch. Navrhuje, ako by mohli verejnú mienku lepšie usmerniť. Niektoré depeše hovoria o slovenských firmách, ktoré predávali zbrane do Konga, do konfliktnej zóny. Sama ambasáda to označila za „pochybné povolenie“, aj v prípade ďalších predajov do Jemenu, Líbye, Afganistanu. V iných depešiach sú spomínané škandály SDKÚ – kúpení poslanci HZDS, ktorí záhadne podporili koaličnú vládu, o kšeftoch a spreneverách v starej garde KDH, o tom, že SDKÚ si zabezpečovalo hlasy nezávislých poslancov tým, že ich rodinným príslušníkom budú odpustené dlhy. Po návšteve Miklošovho ministerstva financií „bude ich hlas zaistený“. Poznáme takisto časť výdavkov Slovenska na vojnu v Iraku. Očakávané výdavky len za rok 2004 na udržiavanie našej misie vo vojne, ktorú už dnes málokto označuje inak ako nezákonnú, predstavovali 12 miliónov eur.

Za zverejňovanie týchto informácií má byť Assange vydaný a súdený v USA, kde mu potenciálne hrozí trest smrti. Veľká Británia to nesmie dovoliť. Za svoju existenciu WikiLeaks doteraz neprehrala žiaden súd, žiadne zo správ, ktoré publikovala, neboli falošné, nepodložené správy ani klamstvá. Do väzenia by teda rozhodne mali ísť tí, ktorí zločiny spôsobili, nie tí, ktorí o nich informujú.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #dnes píše