Odkryté karty zdravotníctva

Všade, kde sa v sociologických prieskumoch zisťuje dôvera verejnosti k rôznym profesiám, lekári bývajú na čele pomyselného rebríčka. Aj u nás je dôvera a úcta voči lekárom vysoká a všeobecne platná. Trojdňové rokovanie, na ktorom mali medicínski odborníci nad členmi vlády výraznú prevahu, aj preto dávalo nádej. Nádej, že navrhnuté opatrenia sa nebudú zakladať na dojmoch a povedú k zastaveniu premeny nemocníc na posledné zastávky života.

02.03.2021 16:00
debata (4)

Návrh opatrení, ktorý vzišiel z rokovaní okrúhleho stola predstaviteľov štátu, vedcov a odborníkov, však veľkú nádej nedáva. A to napriek tomu, že v nedeľu zasadala vláda a minister zdravotníctva a ďalší ministri dostali za úlohu zabezpečiť plnenie opatrení v návrhu bezodkladne a na jej každom ďalšom zasadaní informovať o stave jej plnenia.

Nie, nechcem trúfalo naznačovať, že tieto opatrenia sú chybné. Problémom sú skutočnosti, ktoré sa nimi reflektujú a majú sa urýchlene riešiť.

Blok opatrení, ktoré majú predchádzať tomu, že pacienti sa do nemocníc neraz dostávajú neskoro, prezrádza, že prednemocničná starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19 sa u nás napriek rok trvajúcej pandémii trestuhodne zanedbávala. Napríklad chýba povinnosť presnej evidencie komunikácie internistu s pozitívne testovanými osobami a pacientmi s ochorením COVID-19, kontrola dostupnosti všeobecných lekárov zo strany VÚC sa nevykonávala dôsledne, nebola pripravená verejne dostupná a zrozumiteľná informácia pre pacientov s týmto ochorením vrátane odporúčaní na domácu liečbu. Zazmluvnenie poskytovania neodkladnej a zdravotnej a preventívnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb naďalej zostávalo nepovinné a závisiace od vôle zdravotnej poisťovne – napriek jeho smutnému príspevku k úmrtnostným štatistikám.

Druhým závažným predpokladom odborného okrúhleho stola je, že existujúce opatrenia na zabrzdenie mobility sa nedodržiavajú v dostatočnej miere. Časť navrhnutých opatrení, napr. lepšia finančná zábezpeka pre rodinných príslušníkov pozitívnych osôb, naznačuje uvedomenie, že slabé finančné kompenzácie nútia časť pracujúcich uprednostňovať živobytie pred zdravotnými potrebami.

Z ďalších opatrení však kričí nízka mienka, ktorú o našej solídnosti majú tí, ktorým najviac dôverujeme. Premiér v nedeľnej debate povedal, že asi tretina obyvateľov nedodržiava predpísané opatrenia. Návrhy okrúhleho stola živí rovnaká nedôvera. Medicínski odborníci nežiadajú len zavedenie e-karantény a náhodné fyzické kontroly jej dodržiavania. Chcú aj výrazne zvýšiť počet kontrol vykonávaných políciou a nasadiť na pomoc pri kontrole armádu a mestskú a obecnú políciu. Navrhujú zaviesť dennú medializáciu počtu vykonaných kontrol, udelených pokút a exemplárnych prípadov a zriadiť webstránku, kde by občania mohli nahlasovať nedodržiavanie karantény.

Návrh hovorí aj o potrebe „zmierniť pandemickú únavu“, no opatrenia, ktoré by zlepšovali podmienky ľudí dodržujúcich protiepidemické opatrenia, v ňom chýbajú. Zostávajú im doterajšie obmedzenia a povinnosti. Navyše je len nálož nedôvery lekárov k nám, potenciálnym pacientom. Tá pandemickú únavu neodstraňuje. Skôr zráža na kolená.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vedci #lekári #nemocnice #vláda SR #nočný zákaz vychádzania #pandemické opatrenia