Smelo do sviatkov

Väčšina spoluobčanov je už radostne ohromená z novej vlády. Je to ako hľadieť na ohňostroj ešte pred vynálezom pušného prachu. Nová vláda totiž oproti starej predstavuje celý rad nečakaných výhod.

03.04.2021 14:00
debata (12)

Ak mala predchádzajúca vláda nejaké nedostatky, potom si občan istotne uvedomí svoju milú povinnosť na tieto nedostatky čo najrýchlejšie zabudnúť. Lebo táto vláda je už úplne iná – aj keď najskôr iba tým, že je nová. Stala sa takou vďaka starej vláde, ktorej členovia sa postupne začali navzájom charakterizovať úplne presne. Z ich recipročných vyjadrení bolo jasné, že ide o zmes podvodníkov, plagiátorov, idiotov a nanajvýš nekompetentných ľudí, ktorí nemohli naďalej vládnuť.

Preto vláda prudko zaútočila sama na seba a doslova „mydlila“ samu seba v akejsi podobe pomyselných predkresťanských a predveľkonočných baranov, ba rezala sa do krvi v médiách pomyselnými poľnými lopatkami, až tak politické chlpy lietali! V onom spoločnom úsilí, v ktorom ani vzájomná zrada nebola zriedkavá, bolo „tríbenie“ charakterov nevyhnutné. Najlepšie, čo mohlo činovníka postretnúť, bola správna politická výchova. Richardom Sulíkom (SaS) však zalomcovali slová o odpustení.

Toho sa expremiér Matovič nielen dožadoval, no hneď ho aj neprajníkom veľkoryso poskytoval. Pri odpúšťaní už teda nešlo o zub za zub, ako sa vyjadril, ale o akýsi barterový obchod. Sulík pohliadol na oboch lídrov z OĽaNO, na Eduarda Hegera a Igora Matoviča, a v duchu veľkého sovietskeho pedagóga Antona Semionoviča Makarenka si s nadhľadom zašepkal: „Budú z nich ľudia!“

S prevýchovou začal u Matoviča a pozval ho na večeru. Pri spájaní kresťanskej viery a liberálneho bezverectva novej vlády to najlepšie charakterizovala Veronika Remišová (Za ľudí), keď plánovaný impozantný vstup vzájomnej lásky do vlády spojila práve s oným pokrmom: „Richard Sulík avizoval, že má pizza piecku a je pripravený opraviť pokazené vzťahy. Budem sa modliť, aby sa pizza piecka nepokazila. Láska prechádza cez žalúdok, hádam to platí aj na koaličné vzťahy. Takže verím, že to bude lepšie.“

Politici, ktorí chodili na politické výchovné kurzy, napríklad k Marianovi Kočnerovi, by isto dosvedčili, že bez spoločných raňajok alebo obedov to nejde. Lenže tým prebral Sulík skoro presne na Deň učiteľov na seba obrovskú výchovnú zodpovednosť za celú novú vládu. Ak by chcel Matovičovi naozaj didakticky pomôcť, potom by mal byť ako akýsi Matovičov politický rodič pri tejto spoločnej večeri rozhodne striedmy. Lebo sám Makarenko varuje: "Pokiaľ ste doma hrubí alebo chvastaví, alebo pijete alkohol, ešte horšie, ak urážate svoju matku, už nemusíte rozmýšľať nad výchovou. Už vychovávate a vychovávate zle, ani tie najlepšie rady a metódy vám nepomôžu.“ Zostáva nám veriť, že požadovanú striedmosť Sulík zvládne s rovnakou hravou ľahkosťou ako Matovič ministerstvo financií a Remišová svoj rezort hneď od 1. apríla.

Dobre bude! Preto smelo do veľkonočných sviatkov, priatelia! Veľký vládny ohňostroj so skutočným pušným prachom príde až po nich!

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Richard Sulík #Igor Matovič #Veronika Remišová #Eduard Heger #Anton Semionovič Makarenko