Dôkaz menom Annamária

Annamária Horváthová z Moldavy sa túto nedeľu stala žiackou majsterkou Slovenska v behu na 1 500 metrov. Tak ako mnohí žiacki majstri, aj ona preukázala svoje kvality a obhájila farby klubu. A nielen to. Jej víťazstvo sa stalo dôkazom, že má zmysel pomáhať deťom zdolávať prekážky, ktoré maria rozvoj ich schopností.

22.06.2021 16:00
debata (4)

Annamáriin talent sa rozvinul vďaka systematickému tréningu v miestnom atletickom klube, podpore Centra voľného času CVrČek, sponzorom a stovkám ľudí, ktorých pred tromi rokmi dojala jedna fotografia. Bolo na nej chudučké dievčatko stojace na víťaznom stupienku. Na nohách nemalo bežeckú obuv ako súperky, ale takzvané balerínky. Talent, ktorý dievčina ukázala napriek nerovnosti šancí, prebudil početné snahy o ich vyrovnanie. Po troch rokoch práce s trénerom a ďalšej podpore je z nej majsterka Slovenska.

Klobúk dole pred všetkými, ktorí okolo dievčiny vystavali podpornú sieť, aby mohla vytrvať v rozvíjaní svojho nadania. Viacerí verili, že jej príklad povzbudí ďalšie chudobné deti, aby to vopred nevzdali a postavili sa na štartovaciu čiaru napriek zlej obuvi či chýbajúcemu športovému úboru, a možno aj prázdnemu žalúdku. Iní tak robili s vedomím, že zachraňujú aspoň jeden z talentov, ktoré inak zmarí chudoba, veď potrebných programov je málo a záujmová činnosť detí a osobitne športovanie sú drahým špásom aj pre rodiny so stredným príjmom.

Boli však aj takí, ktorých nadšenie okolo Annymárie hnevalo a hnevá. Podľa nich individuálna charita pomáha udržiavať dvojtvárnosť štátu, ktorý deklaruje rovnosť šancí len a len v programových vyhláseniach, no praktické opatrenia, ktoré by deťom zaisťovali rovnosť aspoň v možnosti mať každý deň večeru a spať vo vlastnej posteli, nieto v možnosti športovať či venovať sa inej záujmovej činnosti, zavrhuje ako plytvanie či prejedanie budúcnosti. Možno aj vďaka Annemárii svitla nádej na zmenu. Pred rokom a pol útvar Hodnoty za peniaze vypracoval analytický rozbor výdavkov na rizikové skupiny a navrhoval v ňom reálne investície v prospech zdravotne a sociálne znevýhodnených detí. Ukázal veľmi dôkladne, aké nevyhnutné a neodkladné je pristúpiť k podpore zdravia a schopností všetkých detí.

Na ministerstve financií sú dnes iní odborníci a potreba zlepšovať podmienky života najchudobnejších detí nie je pre nich akútna. Podľa poradcu ministra financií Tomáša Meravého, ktorý minulý týždeň predstavil návrh daňovo-odvodovej reformy strany Za ľudí, Slovensko najviac trápi nedostatočný príliv zahraničného kapitálu. Zníženie daňovej a odvodovej záťaže firiem by tento príliv malo povzbudiť. V časovo nešpecifikovanej budúcnosti to má oživiť krajinu a zlepšiť kvalitu života jej obyvateľov.

Starosť o slobodu podnikania patrí k článkom viery pravicového think-tanku, ktorého je Meravý členom. Pravicových reformátorov trápi blaho firiem, a nie podfinancovanie vzdelávania, zdravia, verejných a sociálnych služieb. Zaplatenie profesií, ktoré sú kľúčové pre zdravý rast všetkých detí, sa odkladá. Pravicové svedomie však bude čisté ako lesná studnička. Uľavuje si darmi a sponzoringom výnimočných talentov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldava nad Bodvou #chudoba detí #Annamária Horváthová