Ochrana férovej súťaže v médiách

Sloboda a nezávislosť médií sú ohrozené na niekoľkých frontoch. Nový európsky akt o slobode médií ich sám osebe nezachráni. No minimálne sa snaží reagovať na niektoré vypuklé problémy a vytvára jednotný európsky rámec ich riešenia. Politici, ktorí chcú ovládnuť verejnoprávne médiá či ovplyvňovať súkromné cez ekonomické tlaky, to budú mať o niečo ťažšie.

27.03.2024 14:00
debata (3)

Dôležité je to aj v kontexte snáh súčasnej vlády o politické ovládnutie verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Viaceré body plánu predstavené ministerkou Šimkovičovou odporujú novoprijatej európskej legislatíve. Napríklad v povinnosti chrániť vedenie inštitúcie pred politickým vplyvom či v zákaze jeho odvolávania pred koncom mandátu, s výnimkou mimoriadnych udalostí.

Pred pokusmi slovenskej vlády premeniť verejnoprávne médium na štátom kontrolované varoval aj generálny riaditeľ Európskej vysielacej únie. Keďže Európsky akt o slobode médií už oficiálne podpísali členské štáty (vrátane Slovenska), ak prejde reforma RTVS v podobe, akú navrhla národniarska úderka okolo ministerky Šimkovičovej, Slovensko bude mať pravdepodobne (ďalší) problém s porušovaním európskej legislatívy.

Vo vzťahu k súkromným médiám hovorí európsky akt okrem iného o hrozbe ekonomických tlakov. Orbánov režim dokázal ovládnuť maďarský mediálny trh aj tým, že štátnu reklamu nasmeroval priateľským médiám a opozičné od nej odstrihol. Podľa nových pravidiel má byť prideľovanie štátnej reklamy transparentnejšie a spravodlivejšie. Okrem rešpektovania princípov proporcionality a nediskriminácie budú musieť verejné inštitúcie zverejňovať informácie o reklamných výdavkoch – vrátane presných súm a ich recipientov. Zneužívanie verejných peňazí na získavanie politickej kontroly to nezastaví, no takéto prípady budú viditeľnejšie.

Zložitejšie je to s ovplyvňovaním médií cez ich majiteľov. Dnes sa už vplyvní podnikatelia nemusia s politikmi stretávať v konšpiračnom byte na Vazovovej, pri pohári kokakoly. Ak vlastnia médiá, môžu vymeniť „ústretový prístup“ za ekonomické výhody. Povinný register majiteľov médií, ktorý musia vytvoriť členské štáty, rieši problém iba čiastočne. Podobne ako vo firemných registroch konečných užívateľov výhod môže pomôcť rozpletať vlastnícke pozadie a jeho možné politické väzby.

Nič však neurobí s prípadmi, ak je majiteľ dobre známy a médiá využíva na presadzovanie svojich politicko-ekonomických záujmov. V taktom prípade by nezávislosť média mohli pomôcť chrániť silné vnútorné štruktúry ako odbory, alebo aktívna a vplyvná novinárska stavovská organizácia. Nič z toho však na Slovensku nemáme.

Politická súťaž v krajinách ako Maďarsko je (zatiaľ) v zásade slobodná. No zďaleka nie je férová. Jedným z dôvodov je, že Orbánov režim dokázal ovládnuť verejnoprávne aj väčšinu súkromných médií. V tých istých šľapajach sa, zdá sa, snaží ísť súčasná slovenská vláda. Európsky akt o slobode médií jej to môže sťažiť, určite ju však nedokáže zastaviť. Nie bez silného spoločenského tla­ku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #verejnoprávne médiá