Putin hrá na únavu spojencov Ukrajiny

Európska integrácia Ukrajiny a zabezpečenie východnej hranice nie je šprint, ale beh na dlhú trať. Nebeží sa po rovnej ceste, ale v ťažkom teréne s mnohými prekážkami.

04.10.2023 14:00
debata (16)

Stretnutie európskych ministrov zahraničných vecí v Kyjeve bolo predovšetkým politickým signálom, že napriek problémom EÚ v podpore Ukrajiny nepoľavuje. Tých problémov je pritom stále viac: maďarská vláda stále častejšie využíva blokovanie pomoci pre Ukrajinu ako prostriedok vydierania, aby sa dostala k európskym peniazom. Podobne sa správajú americkí republikáni – blokovaním pomoci v Kongrese útočia na prezidenta Bidena. Dovoz ukrajinského obilia zhoršil ukrajinské vzťahy dokonca aj s Poľskom. A výsledok slovenských parlamentných volieb dáva tušiť, že v EÚ vznikne ďalšia vláda ochotná kráčať v Orbánových šľapajach: opakovať ruskú propagandu a zneužívať blokovanie pomoci napadnutej krajine pre vlastné ciele.

Na oficiálnej línii sa zatiaľ nič nemení. EÚ podporuje prístupový proces Ukrajiny. Tá získala kandidátsky status a v najbližšom čase môže otvoriť prístupové rokovania. Zároveň, ak má byť približovanie sa Ukrajiny k EÚ reálne, musí sa ubrániť ruskej agresii. Rusko nemá záujem o spravodlivý mier, stiahnutie sa z neprávom anektovaných ukrajinských území. Je nereálne očakávať, že to urobí bez vojenskej porážky na ukrajinskom bojisku. Únia tak sľubuje pokračovanie vojenskej aj ekonomickej pomoci. Na tom, minimálne v najbližšom čase, nič nezmení Orbánovo vydieranie ani Ficova vláda na Slovensku.

Problém je však v detailoch. Na otvorenie prístupových rokovaní musí Ukrajina splniť sedem podmienok stanovených pri priznaní kandidátskeho statusu. Dve z nich už splnila, pri ďalšej urobila výrazný pokrok, pri zvyšku je niekde na polceste. Splnenie podmienok vyhodnotí Európska komisia, no otvorenie prístupových rokovaní je v rukách členských krajín, musia ho jednomyseľne podporiť. To otvára priestor pre vydieranie: Budapešť môže donekonečna tvrdiť, že „ochrana menšín“ (jedna zo siedmich podmienok) nie je dostatočná. To isté môže tvrdiť Ficova vláda, prípadne využije inú tému (vplyv oligarchov, boj proti korupcii…). Rovnako môžu postupovať pri schvaľovaní finančnej pomoci. O to skôr, že Orbánovi začína jeho taktika vychádzať: európske inštitúcie zvažujú, že Maďarsku uvoľnia zablokované eurofondy výmenou za súhlas Budapešti s ďalšou pomocou pre Ukrajinu a so začatím prístupových rokovaní.

Takéto politické vydieranie zvyšuje politickú cenu podpory Ukrajiny: pre holandských, nemeckých, francúzskych… politikov bude ťažšie argumentovať za pokračovanie pomoci Ukrajine, ak to bude zároveň znamenať posielanie peňazí skorumpovaným antieurópskym vládam v Maďarsku či (čoskoro) na Slovensku. Posilní to hlasy, ktoré už teraz tvrdia, že spojenectvo s Ukrajinou je „príliš drahé“.

Nič lepšie by si Putin nemohol priať. Na Ukrajine už na bojisku nedokáže dosiahnuť víťazstvo, ktoré plánoval. Jeho jedinou nádejou je, že Kyjevu vezme európsku perspektívu tým, že unaví a rozdelí jeho spojencov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #vojna na Ukrajine #integrácia Ukrajiny