Povolebné statky-zmätky

V posledných povolebných dňoch prežívali mnohí spoluobčania chvíle napätia a živo sa zaujímali o to, ako to vlastne bude ďalej. Politické strany, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu, sa oddávali rokovaniu, a tie, ktoré sa doň nedostali, zotrvačne hromžili.

13.10.2023 14:00
debata (6)

Iniciatívni jednotlivci neraz už aj zostavovali vládu takpovediac na vlastnú päsť, no druhou päsťou nezabúdali hroziť tým, ktorí ju zostavovali inak. Išlo viac-menej o akési „človeče, nehnevaj sa!“ veľmi rozhnevaných a rozhorčených ľudí. „Pandrláci“ sa turbulentne striedali vo vládnych kreslách, no uprostred hry ich z nich neraz vyšachovali, aj keď boli ešte celkom prázdne.

Najhlbšie do zložitej situácie nahliadal Igor Matovič, ktorý to bez ostychu vyjadroval v novokresťanskom žargóne prudko dospievajúcich „novokrstencov“ z OĽaNO: „Popri tom nezabúdali búšiť (rozumej: „progresívni užitoční idioti z médií“) do OĽaNO a Matoviča, čo to len dalo … v ústrety novým progresívno-liberálnym zajtrajškom HLAS, PS a SaS … až prišli voľby … a Peťulko sa im na hlúpučké hlavičky vykadil. Hlúpi užitoční idioti, ktorí svojou propagandou doviedli absolútne Zlo opäť k moci,” napísal Matovič v statuse. Vlastne tak citlivo popisoval, čo vraj tušil, keď sa od Smeru-SD oddelil Hlas-SD, aby vraj „získal viac hlasov“.

Ale, žiaľ, nespomenul, ako to dopadlo, keď spískal podobný ťah so stranou Demokrati a s Eduardom Hegerom. Tiež síce získali spolu viac hlasov, lež nie dosť, aby sa zarátali. Aj keď akosi popri tom do OĽaNO absorbovali napríklad stranu Za ľudí, alebo aspoň jej statočnú predsedníčku Veroniku Remišovú, ktorá túto stranu po istý čas fakticky tvorila už úplne sama. Aj keď tak mala asi 25 percent členov z pôvodného rodného hnutia. Vrátila sa doň iba preto, aby ho intelektuálne pozdvihla a obohatila o vlastné skúsenosti. Bude teda tiež tvrdou opozíciou.

PS s predsedom Michalom Šimečkom v posledných dňoch intenzívne podávalo „inzerát na dom, v ktorom už nikto nechce bývať“ (ak tu môžeme parafrázovať názov zbierky poviedok českého spisovateľa Bohumila Hrabala). Ponúkalo vraj Hlasu-SD funkciu predsedu vlády, neskôr pozíciu rovného s rovným, čo v politike nemusí byť nutne výhoda, ale potom už aj o ministra „navyše“. A tak. Kým sa však PS dostalo v lákavých ponukách až ku gastrolístkom, ktoré istotne ešte mohli misku váh citeľne prevážiť, Hlas-SD sa rozhodol úplne inak, a tak je vraj „vymaľované“.

No iba zdanlivo. Lebo aj z politického záhrobia sa rozhorčene ozval Jaroslav Naď, ktorý si uvedomil, že bez neho by to Ukrajina mohla prehrať a bola by to jeho vina. Čo, ak by sa tak stalo, môže byť fakt a dosť presne to vystihuje bohatý myšlienkový svet exministra obrany. Naď teda pre istotu aspoň napadol prezidentku, že to ona tam neodniesla balíček, ktorý on sám kedysi nachystal.

Zložitý politický proces zmysluplne zavŕšil až nezlomný Alojz Hlina z SaS, ktorý ako bývalý predseda KDH a jeho potenciálny nový liberálny spojenec obvinil súčasného predsedu Milana Majerského, že si podozrivým spôsobom postavil dom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #Jaroslav Naď #Igor Matovič #PS #parlamentné voľby 2023 #Štvrtá Ficova vláda