Oživia poslanci Hollého proroctvá?

Mnohých spoluobčanov povzbudilo, že sa skončila 94. schôdza Národnej rady SR. Prekážalo to najmä dvom spoluobčanom Igorovi Matovičovi a Michalovi Šipošovi, obom z poslaneckého klubu OĽaNO. V mocnom, takmer až prorocky básnickom prevolaní, to vyjadril najmä bývalý premiér a exminister Matovič: „Darmožráčom sa nechcelo robiť, schválili si voľno, napľuli ľuďom do očí,“ vyhlásil o odhlasovaní skoršieho ukončenia vcelku neplodnej a nekonečnej schôdze.

30.06.2023 14:00
debata (1)

OĽaNO totiž aj z poprehýbaných a popletených trosiek svojho pôvodného veľkoklubu chcelo naďalej nepretržite vylepšovať Slovensko a ostatný svet najmä pokrokovými a finančne nákladnými „atómofkami“.

Samotný extatický výlev v tom silne pripomína Žalospevy slovenského básnika Jána Hollého, konkrétne v časti: „Plač Matki Slávi nad odrodďilími sinami“. Je napísaná ešte v značne archaickom jazyku, no preložené do súčasného by približne znela: „Plač rodiča č.1, t. j. Igora – nad jeho geneticky zmodifikovanými odrodilými non-binárnymi jedincami“.

Ale aj v pôvodnom a nepreloženom tvare si mnohé Hollého verše uchovávajú svoj nepopierateľný pôvab a hodia sa na popis mnohých poklesnutých indivíduí z dnešného parlamentu. Niektorí z onoho pozoruhodného klubu, totiž od Matoviča, veru aj ušli k Demokratom, iní zasa inde.

Totiž akoby si Hollý niektorých z nich priamo prehrával na nejakom DVD prehrávači z 19. storočia alebo prinajmenšom vo svojej nevšednej imaginácii: „K cudzím, čo mňa potreť chcú, uťekáťe vrahom;/ A mňa tupiť, v zlí žart a ohavní posmech uvádzať,/ Ba špatnú zlorečiť smíťe mi ešče hubú,/ Ňišť ňedbáťe aníž, jak mrzkí veľmi je úskok,/ Čo k ňepráťeľskím svích ňechav ujde plukom…“

Je to dosť veľký rozdiel napríklad od poslankyne Jany Bittó Cigánikovej a exministra Branislava Gröhlinga, ktorí, naopak, radostne a svorne na ostatnej tlačovej konferencii SaS oboznamovali verejnosť s početnými dôležitými zákonmi, ktoré sa, našťastie, už vôbec nepodarilo či nestihlo prerokovať, prijať a schváliť.

Predvolebný pohyb daktorých našich poslancov zo strany do strany to určite celkom nezastaví a mnohí pritom, možno nevdojak, napodobnia pohyb postmoderného ruského revolucionára Prigožina, ktorý aj so svojou súkromnou armádou vypochodoval z „Maloruska“ s cieľom obsadiť a pokoriť „Veľkorusko“, aby napokon hneď večer ukončil revolúciu – už celkom bez armády – v Bielorusku. Tam bude pravdepodobne pre zahraničného prezidenta Lukašenka písať kuchárske knihy, na ktoré sa tento veľký štátnik vraj už teraz veľmi teší.

Práca nášho parlamentu sa však pred letom ešte celkom nekončí, lebo na utorok je zvolaná mimoriadna schôdza venovaná odvolávaniu predsedu parlamentu Borisa Kollára, kvôli nekalému zaobchádzaniu s jednou desatinou jeho doterajších partneriek.

Pozorovatelia v tejto súvislosti neočakávajú nijaké zásadnejšie zmeny. Nikto vraj zatiaľ ani neplánuje zavesiť pred ukončením schôdze na štátny znak v rokovacej miestnosti prepotené podkolienky, ako rozbujdošení štrajkujúci poslanci pred minulými parlamentnými voľbami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Boris Kollár #Národná rada SR #Jevgenij Prigožin #Ján Hollý