NATO na Ukrajine bojovať nebude

Na summite NATO vo Vilniuse Ukrajina nedostala pozvánku na pripojenie ani jeho časový plán. Dôvod je jednoduchý. Západ nechce byť vo vojne s Ruskom.

13.07.2023 14:00
debata (105)

Ukrajinský prezident sa síce teší podpore viacerých členov NATO, ktorí by ho do aliancie vzali okamžite, ale ich názor nemá váhu. Rozhoduje záujem USA a Američanom vyhovuje vojna, ktorá zúri v bezpečnej vzdialenosti a v ktorej nekrvácajú Američania, ale niekto cudzí. Vojnu na Ukrajine Američania nepotrebujú vyhrať ani eskalovať, vyhovuje im chaos, napätie, stačí im neprehrať.

Aby Ukrajinci skomplikovali Rusom situáciu na bojisku natoľko, aby ich prinútili rokovať o mieri za ukrajinských podmienok, chcú od Západu lietadlá, helikoptéry, tanky, obrnené vozidlá, raketomety a ďalší vojenský materiál odhadom za 213 miliárd dolárov. Doteraz Západ pomohol Ukrajine sumou 181 miliárd dolárov, ktorá okrem vojenskej zahrnuje aj pomoc finančnú, civilnú a humanitárnu. Možnosť, že by NATO poskytlo Ukrajine odhadom 1/5 všetkej svojej výzbroje na neistý pokus prebiť sa na Krym, nevyzerá reálne.

Problémom Ukrajiny nie je iba vojensky silnejší protivník, ktorý preorientoval ekonomiku na vojnovú výrobu, viac-menej úspešne odrazil západné sankcie a má na svojej strane v globálnom súťažení so Západom viacero dôležitých spojencov. Vážnym ukrajinským problémom sú aj jeho naivné a nereálne očakávania od Západu. Ukrajinci si akosi nevšimli, že sa Západ rozširuje o perifériu, ktorá sa nikdy nestáva rovnocenným Západom.

Ukrajina je pre Západ zaujímavá ekonomicky ako zdroj lacných surovín, lacných potravín, lacnej pracovnej sily. A je zaujímavá tým, že je ochotná krvácať v bratovražednej slovanskej vojne s Ruskom, ktoré je pre Západ geopolitickým konkurentom. Západ Ukrajincov pokrytecky podporuje vo vojne, v ktorej sa Ukrajinci snažia prebiť na Západ, do EÚ a do NATO. V skutočnosti však Západ Ukrajincov ako rovnocenných partnerov nepotrebuje a nechce. Povedané rovno: podporuje ich vo vojne, v ktorej si však neželá ich víťazstvo.

Z nevíťazných zástupných vojen je paradoxne viac politických benefitov než z vojen víťazných, navyše keď víťazstvo v nukleárnej vojne má žalostnú prognózu, lebo nezostane veľa tých, ktorí ho budú môcť oslavovať. Vojny v kapitalistických ekonomikách stimulujú rast. Umožňujú reštart stagnujúceho systému, a pre neschopné elity generované dlhodobou prosperitou predstavuje vojna alibi, prečo sa nedarí, klesá životná úroveň, znehodnocuje sa mena a upadá morálka.

Vojna je vítanou príležitosťou zbrojiť, zaviesť povinnú vojenskú službu, zbaviť sa odporcov režimu, nastoliť v záujme bezpečnosti diktatúru. Západ už vojnu nutne potreboval, Rusko s ňou rátalo, zastihla ho pripravené a Ukrajina je obeťou, ktorú Západ ponúka do útoku, pričom dbá na to, aby ho neprehnali a nejakým nedopatrením Rusa nevyprovokovali k nukleárnemu útoku na západných sponzorov.

Krv tečie prúdom, aby Západ nakoniec cynicky akceptoval ukrajinskú neutralitu. Iné riešenie pre Ukrajinu nemá a bez ohľadu na pekné reči ani nikdy nemal.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine