Papier znesie všetko

Hovorí sa, že papier znesie všetko, a u politických bilbordov sa na to evidentne spoliehajú textári reklamných agentúr. Pred voľbami do Európskeho parlamentu sme svedkami konfrontácie sloganov, ktoré pre nutné zjednodušenie ignorujú logiku a nedávajú zmysel.

09.05.2024 14:00
debata (33)

Strany, ktoré sa snažia osloviť euroskeptikov, deklarujú vôľu obhajovať v Bruseli národné záujmy. Politici, ktorí cielia na voličov ceniacich si členstvo v únii, naopak, ubezpečujú, že udržia krajinu v EÚ. Hoci sa na bilbordy spotrebuje veľa papiera, tvorca sloganu sa na ňom nemôže rozpisovať o tom, prečo, kedy a ako sa bude jeho heslo uskutočňovať. Pozornosť, ktorú venuje šofér bilbordu pri diaľnici, sa ráta na sekundy. Na argumentáciu jednoducho nie je čas.

Základný problém u vlasteneckých sloganov spočíva v tom, že v europarlamente súperia medzi sebou politické frakcie, ktorých členstvo je internacionálne. Súperí sa o charakter EÚ ako celku, napríklad ako má byť únia zelená, alebo ako si v nej podeliť imigrantov. V praxi sa pri tom nehľadá kompromisné stanovisko, realizuje sa zámer najsilnejšej frakcie. Národný záujem nie je v Európskom parlamente téma, jeho agendou sú európske záujmy, respektíve záujmy lobistov, ktorí poslancom píšu noty.

Pokiaľ ide o slogany brániace EÚ pred jej odporcami, ide o typické vykopávanie otvorených dverí. Ostať v únii naozaj nie je problém. Ťažké je z EÚ vystúpiť. Naivná je ale aj predstava, že poslanci budú namiesto búrania úniu budovať. Európsky parlament je orgán, ktorý nič nebuduje. Náplňou jeho práce je regulácia, centralizácia a dozor. V ostatnom čase legislatívne zabezpečuje demontáž európskeho hospodárstva, militarizáciu politiky a demografický rozvrat.

Na bilborde dobre vyzerá, že vyobrazený kandidát v Bruseli nezradí krajinu, v ktorej bol do europarlamentu zvolený. Taká zrada nehrozí. Byť zvolený v členskej krajine znamená byť zvolený v Európskej únii. Národné štáty disponujú obmedzenou suverenitou, prakticky sú podriadené celku. Zradu dnes možno páchať iba na únii. Vlastenecký slogan by teda mal znieť: „Zradím EÚ!“

Pri voľbe do Európskeho parlamentu má hlasujúci iba dve možnosti. Hlási sa buď k spoluúčasti, alebo k spoluvine. V obidvoch prípadoch sa volí pokračovanie projektu, v ktorom sa za pochodu zmenili pravidlá. Pôvodný plán bol zabezpečiť v Európe mier tým, že sa zo včerajších konkurentov stanú spolupracujúci partneri. Tento výborný nápad zničila integrácia, ktorej motorom nie je európska vzájomnosť, ale nadnárodný biznis. Záujmom nadnárodného biznisu nie je partnerstvo národných štátov, ale ich likvidácia.

Európske voľby nie sú šancou reformovať EÚ. Návrat ku koreňom nemožno zveriť európskym poslancom. Reforma únie je úloha pre členské krajiny, teda pre národné parlamenty a ich vlády. Poslať svojich zástupcov do Bruselu znamená rezignovať na jeho reformu. Papier síce znesie všetko, ale chýba textár, ktorý by tromi slovami vysvetlil šoférovi, že nech zvolí kohokoľvek, neovplyvní nič.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #nadnárodné korporácie #euroskepticizmus #európska integrácia