Zombie

Kandidát Lenin Carballido vyhral miestne voľby v mestečku San Agostín Amatengo v mexickom štáte Oaxaca.

19.07.2013 22:00
debata

Jeho tesné víťazstvo v boji o starostovskú stoličku má iba jeden malý háčik. Carballido je už tri roky mŕtvy.

To by až tak neprekážalo. Nebol by prvým ani posledným politikom zvoleným po smrti. Guvernéra štátu Missouri Mela Carnahana zvolili v roku 2000 do amerického Senátu 38 dní po osudovej leteckej nehode. Kongresmanke Patsy Minkovej zase voliči dali dôveru v roku 2002, pár týždňov po jej pohrebe.

To však nie je Mexičanov prípad. Leninguer Raymundo Carballido Morales totiž viedol kampaň za svoje zvolenie osobne. Až po oznámení výsledkov vysvitlo, že ho pred troma rokmi polícia stíhala za účasť na hromadnom znásilnení. Keď však vtedy strážcovia zákona poňho prišli, našli len trúchliacu rodinu, čerstvý hrob a úmrtný list s oznámením, že hľadaný muž zomrel v diabetickej kóme.

Volebná komisia o sfalšovanej smrti nevedela. Carballido dodal všetky potrebné dokumenty vrátane potvrdenia, že nie je trestaný a jeho stíhanie polícia zastavila. O miesto starostu teraz príde a bude z neho politická mŕtvola.

Polícia navyše obnovila trestné stíhanie za znásilnenie a pridala k nemu volebný podvod. Už sa iba vyšetruje, či je Carballido naozaj taký hlúpy, alebo len taký drzý. Možnosť, že ho už pobyt v záhrobí omrzel, sa neskúma. A pritom do volieb išiel s heslom: "Nastal čas!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba