Nenahraditeľní

Dva veľké požiare na Slovensku si uplynulý víkend vyžiadali rozsiahle zásahy Hasičského a záchranného zboru. Prvý vypukol v poľnohospodárskom objekte v Šemetkovciach (okres Svidník), druhý na sto hektároch pšenice v katastri obce Láb (Malacky).

22.07.2013 22:00
debata (1)

Nepozorní turisti či podpaľač? V Lábe tohto roku horelo druhý raz. Oheň napáchal škody za 30-tisíc a 160-tisíc eur. Našťastie, nik neprišiel o život a ničivý živel sa podarilo po niekoľkých hodinách skrotiť. Aj vďaka rýchlemu zásahu dobrovoľníkov z okolitých dedín.

Súčasne prišla smutnejšia správa. V Trenčíne sa ruší celoslovenské operačné stredisko dobrovoľných hasičov. Založili ho nadšenci, fungovalo tri mesiace vďaka súkromným sponzorom. Ministerstvo vnútra však ukázalo prázdne dlane, navyše podľa neho na zvolanie alarmu vraj stačia tiesňové linky…

Pre dobrovoľnícke zbory niet dosť peňazí ani v mnohých obciach. Všetko závisí od pochopenia starostu a poslancov. Samozrejme, tí múdrejší chápu, že v meniacej sa klíme, keď nielen v lete pribúdajú horúce dni a dlhé suchá, je dobré mať sa na pozore pred červeným kohútom.

Ani profesionáli nevidia v dobrovoľníkoch konkurenciu. Vedia, že prvých pätnásť minút rozhoduje, kam sa až plamene rozšíria. O začiatku zásahu obyčajne rozhodujú práve miestni hasiči. Ti sú nenahraditeľní pri požiaroch, povodniach a iných nešťastiach. Šetrime, ale na správnom mieste.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #záchranári #dobrovoľníci