Čínsky mešec

Európa dlho odolávala vábeniu čínskych investícií, po prepuknutí krízy však nastal zásadný obrat.

19.02.2015 12:00
debata (1)

Do Pekingu už európski politici nechodia iba lobovať, aby ich firmy mohli investovať v Číne, ale snažia sa prilákať čínsky kapitál na starý kontinent.

Výhodné je to aj pre druhú stranu. So spomaľovaním hospodárskeho rastu v Číne sa pre tamojších investorov disponujúcich voľným kapitálom otvárajú príležitosti svoje investície nasmerovať inde. Podľa všetkého minulý rok dokonca čínske zahraničné investície vo výške zhruba 120 miliárd dolárov prevýšili priame zahraničné investície, smerujúce do „ríše stredu“.

A tak sa nemožno čudovať, že čínsky premiér Li Kche-čchiang počas svojej minuloročnej návštevy v Londýne i Belehrade pripomínal štedrého Mikuláša, ktorý vôkol seba rozhadzuje plné priehrštia peňazí.

Problém je však v tom, že Číňania chcú investovať predovšetkým do infraštruktúry a energetiky. Predstava, že by v Británii mali postaviť jadrovú elektráreň však mnohým tamojším obyvateľom naháňa hrôzu a podobne my, poučení skúsenosťami z Poľska, kde sa pri výstavbe diaľnic pokúsili preraziť dumpingovými cenami, vieme o „kvalitách“ čínskych stavebných firiem tiež svoje.

Číňania sú si iste vedomí svojho pošramoteného renomé, a tak sa snažia predviesť v čo najlepšom svetle. V Belehrade v decembri otvorili nový diaľničný most cez Dunaj a plánujú spojiť hlavné mesto Srbska s metropolou Maďarska vysokorýchlostnou traťou.

A preto, tak ako v každom inom prípade aj v tomto je opatrnosť na mieste. Poľská diaľnica – nediaľnica nech je pre nás varovaním!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Čína #čínsky trh