Úspechy vlády pocíti každý

Keď počúvam opozičnú kritiku prvého aj druhého sociálneho balíčka z dielne našej vlády, niekedy sa nestíham čudovať. Nemôžem totiž uveriť predstave, že po Slovensku môže chodiť politik, ktorý by nedoprial spoluobčanom podiel z úspešnej politiky vlády. V skutočnosti totiž o nič iné nejde.

07.06.2015 16:00
debata (19)

V parlamentných voľbách v roku 2012 sme získali historicky najsilnejší mandát od občanov a sľúbili v zásade dve hlavné veci. Po prvé, že sa pokúsime skonsolidovať verejné financie, a po druhé, že sa to pokúsime urobiť spôsobom, ktorý ich bude čo najmenej bolieť. Sociálne balíčky sme nesľubovali, pretože stav verejných financií a rozvrátená finančná správa, ktorá v tom čase prakticky nevedela vyberať dane, veľa optimizmu nedávali.

Dnes je to inak. Za tri roky sme dokázali ozdraviť verejné financie takmer o dve tretiny a rozbehli sme historicky najtvrdší a vo výsledkoch aj najúspešnejší boj s daňovými únikmi. Jasne smerujeme k vyrovnanému rozpočtu, rastie nám hrubý domáci produkt a klesá nezamestnanosť. Vďaka tomu môžeme a najmä chceme posunúť časť úspechu „veľkých čísiel“ smerom k ľuďom.

Slovensko má prostriedky na realizáciu sociálnych balíčkov, pričom neohrozíme nastavenú trajektóriu konsolidácie verejného rozpočtu.

ravicová opozícia to síce kritizuje a hovorí o populizme, my si však len plníme záväzky voči občanom tohto štátu. Kedy, ak nie dnes, majú mať osoh z našich úspechov? Prečo by študenti, dôchodcovia, mladé rodiny, ale aj inovatívni mladí podnikatelia, ktorí zakladajú technologické startupy, nemali mať prospech z toho, že vláda dokázala zásadne zlepšiť všetky ekonomické ukazovatele štátu?

Naše balíčkové opatrenia však zďaleka nesmerujú iba k týmto skupinám ľudí. Naopak, zameriavame ich celoplošne a usilujeme sa ich logicky prepájať. Pri podpore školákov, teda príspevkoch na školy v prírode či lyžiarske kurzy, nejde iba o pomoc pre sociálne slabšie rodiny, ale aj o podporu cestovného ruchu na Slovensku.

Pri výstavbe nových škôl a škôlok reagujeme na starnutie populácie a snažíme sa podporiť mladé rodiny a ich odhodlanie mať deti. Najmä nedostatok škôlok dnes totiž často komplikuje situáciu mladých rodín a možnosť matiek vrátiť sa do zamestnania.

Zníženie dane z pridanej hodnoty na čerstvé základné potraviny o desať percent je o tom istom. Nám naozaj záleží na tom, aby sa aj tým sociálne najslabším žilo lepšie. Pán milionár, vydavateľ Igor Matovič môže vykrikovať, že rozdávame omrvinky. Zníženie cien mlieka, masla, mäsa a pečiva pre neho možno omrvinkou je, pre tisíce ľudí na Slovensku však nie.

Dôležité je ešte niečo iné. Najlepšou správou pre Slovensko a jeho občanov je to, že si tieto balíčky môžeme dovoliť. Ako minister financií garantujem, že táto krajina má dnes prostriedky na ich realizáciu, pričom nijakým spôsobom neohrozíme nastavenú trajektóriu konsolidácie verejného rozpočtu a neodkloníme sa ani od stratégie smerovania k vyrovnanému rozpočtu. Dôkladne sme si to všetko spočítali a máme na to.

Všetci kolegovia ministri aj premiér sa ma pýtali pred zverejnením opatrení z oboch doterajších balíčkov, či na to máme. Na všetky opatrenia z oboch balíčkov reálne máme. Z mnohých dôvodov. Dobre hospodárime a správne počítame. Nedovoľujeme daňovým podvodníkom, aby pokračovali v drancovaní krajiny.

Nezľakli sme sa verejných investícií a rozumne podporujeme domácu spotrebu. Skutočnou príčinou opozičnej kritiky našich sociálnych balíčkov je fakt, že takéto opatrenia nedokázali svojho času urobiť dnes opoziční politici.

Nemohli si to dovoliť, lebo nemali také výsledky a možno ani nápady. My však nemáme dôvod vysvetľovať pravici, prečo sme sa rozhodli podeliť o úspech štátu s občanmi. Zrejme by to ani nepochopila.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Kažimír #sociálny balíček