Hriešne plytvanie

Je nepochopiteľné, ako nezodpovedne a bohorovne sa Slovensko stavia k vlastnej vode. S výhovorkami, že veď jej máme stále veľa. Ale klameme sami seba. Dostatok kvalitnej vody nemajú naši ľudia všade.

14.08.2015 12:00
debata (11)

Stačí sa spýtať mnohých východniarov alebo na Záhorí, kde 23 mestám a obciam reálne hrozí regulácia dodávok. Teraz už aj v Liptove vysychajú studničky a nejeden zurčiaci potok sa zmenil na špinavé kaluže.

Nielen tohtoročné leto potvrdzuje, že ani my sa nevyhneme trendom radikálnej zmeny klímy. No akoby sa nás to zatiaľ netýkalo, touto cennou tekutinou hriešne plytváme. Nech si spytuje svedomie každý, kto má v záhrade bazén a v ňom vodu, samozrejme priamo z vodovodu. Veď keď je taká lacná, prečo by som si nenapustil aj ja?

Akoby verejných kúpalísk, jazier a priehrad vhodných na kúpanie nebolo na Slovensku dosť. Takmer všade sú na dosah, stačí si sadnúť na bicykel, či absolvovať dve-tri zastávky autobusom.

Aj zeleninu a kvety polievame ostošesť pitnou vodou, hoci by stačila technická. Keď raz budú naši potomkovia prezerať dokumenty zo súčasných dedín a vilových štvrtí, budú sa chytať za hlavy. Nie pre architektúru či zaparkované autá, ale pre to mrhanie vodou.

Zvykajme si, na Slovensku budú letné horúčavy čoraz väčšie a čoraz častejšie, suchšie bude i cez rok. Iste, na novú politiku s vodným hospodárstvom musí pristúpiť najmä štát, každá obec, mesto, no aj my sami musíme zmeniť svoje myslenie a vzťah k vode, z ktorej vzišiel celý živý svet.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #plytvanie