Družstevná strecha nad hlavou

Vlastné bývanie je síce snom každého, no nie každý si ho môže aj dovoliť. To má za následok, že mladí zostávajú bývať u rodičov. A tak viac ako polovica ľudí vo veku od 25 do 34 rokov využíva služby „hotela mama“. Výsledok? Nedospelí tridsiatnici a nižšia pôrodnosť.

22.10.2015 08:00
debata (8)

Zmeniť by to mohli štartovacie nájomné byty. Tie by im umožnili nielen osamostatniť sa, ale nájsť si prácu aj mimo trvalého bydliska. Lenže v krajine, kde z bytového fondu tvoria nájomné byty iba 3 percentá (50-tisíc!), získať takéto bývanie je takmer nemožné. Dopyt mnohonásobne prevyšuje ponuku. Hlavným dôvodom, prečo sa takáto výstavba doteraz nerealizovala vo väčšom rozsahu, boli predovšetkým peniaze. To by sa síce na budúci rok mohlo zmeniť, lebo v rozpočte je vyčlenených až 40 miliónov eur, čo predstavuje dvojnásobok oproti tomuto roku, stále je to však iba kvapka v mori.

Ak sa má výstavba nájomných bytov skutočne rozbehnúť, mali by dostať príležitosť aj súkromné subjekty. V susednej Viedni, kde v mestských bytoch žije viac ako pol milióna obyvateľov, čo z hlavného mesta Rakúska robí najväčšieho komunálneho vlastníka bytového fondu na svete, radnica od roku 2003 prestala sama byty stavať a namiesto toho začala podporovať súkromné či družstevné bytové projekty.

Developer môže radnicu požiadať o príspevok až do výšky jednej tretiny stavebných nákladov, ale musí sa zaviazať, že bude vyberať iba stanovené maximálne nájomné.

Družstevné bývanie bolo v minulosti bežne rozšírené i u nás. A tak ako v mnohých iných oblastiach aj v tejto budeme musieť asi znova objavovať už objavené…

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nájomné byty