Nová európska norma

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari stanovil 31. december za dátum, ku ktorému vytlačí organizáciu Boko Haram z krajiny. Začiatkom minulého týždňa vyhlásil, že Nigéria džihádistov už „technicky" porazila. O pár dní nato, na Prvý sviatok vianočný, skupina ozbrojencov na bicykloch dorazila do dedinky Kimba na severe krajiny. Zastrelili najmenej štrnásť ľudí a podpálili každý dom v dedine.

27.12.2015 22:00
debata (3)

Ponaučenie znie: v rámci „vojny proti teroru“ nepoužívajte vojenské termíny. Neexistujú pevné dátumy ani deklarácie konečného víťazstva. Neexistuje bojisko v geografickom zmysle, ktorého ovládnutím by sa „vojna“ skončila. Nik vám nepodpíše kapituláciu ani dohodu o mieri.

Západná „vojna proti teroru“ nebude víťazná. Prídu iní. Na odstránenie príčin nepostačia zbrane. Na to bude toho treba oveľa viac.

Na Druhý sviatok vianočný oznámila viedenská polícia, že istá spriatelená spravodajská služba varovala niekoľko európskych metropol, vrátane Viedne, že medzi Vianocami a Novým rokom v Európe hrozí ďalší teroristický útok. V rakúskej metropole preto zvýšili bezpečnostné opatrenia, hlavne na miestach, kde sa vyskytuje väčšie množstvo ľudí. Údajne padli aj niektoré mená predpokladaných útočníkov či strojcov útokov, zatiaľ však o nich nie sú žiadne bližšie informácie.

I tu je možné ponaučenie: je úplne jedno, či je, alebo nie je vaša armáda aktívne prítomná na nejakých zahraničných bojiskách. Môžete dokonca žiť v meste, ktoré je charakteristické skôr tým, ako odjakživa hostilo a hostí mierové rozhovory na ukončenie všemožných svetových konfliktov a rôzne konferencie o medzinárodnej spolupráci. Momentálne napríklad rozhovory o ukončení aktuálneho konfliktu v Sýrii.

Džihádisti sa vo svojich vyhláseniach radi zaklínajú krivdami, ktorých sa Západ dopustil na Blízkom východe. Vždy sa nájde nejaká aktuálna udalosť, ktorú je možné vyhlásiť za bezprostrednú príčinu „odvety" v podobe teroristického útoku. V novembri v Paríži to bolo francúzske angažmán v Sýrii. Západ si bez najmenších pochybností má za čo spytovať svedomie vo vzťahu k Blízkemu východu. Zoznam krívd je dlhý a siaha od dnešných čias ďaleko do minulosti.

Žiadna z nich však nevysvetlí, prečo moslimskí extrémisti v prvom rade terorizujú iných moslimov. Prečo ich masovo vyhlasujú za odpadlíkov od viery, aby ich mohli stínať, strieľať či ukrižovať. Prečo robia z jezídskych žien sexuálne otrokyne a prečo vraždia ich deti (prečo to isté, čo IS, len v inom etnickom háve robí Boko Haram). Prečo zhadzujú homosexuálov zo striech domov, prečo zabíjajú miestnych intelektuálov, učiteľov, umelcov. „Kalif“ Al-Bagdádí a jeho kohorty majú asi také právo hovoriť o západnej politike, ako keď Hitler bľabotal o plutokracii, čo zapríčinila svetovú krízu.

Lenže i keby dobytie Rakky a okolia a zajatie či zabitie Al-Bagdádího priam vojensky postačilo na zničenie samozvaného kalifátu IS, západná „vojna proti teroru“ nebude víťazná. Prídu iní. Na odstránenie príčin nepostačia zbrane. Na to bude toho treba oveľa viac, a bude to na dlho. Dovtedy sa zvýšená pohotovosť policajtov, akú majú teraz vo Viedni, hrozí stať v Európe novou normou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Boko Haram #Nigéria