Bude Zeman džentlmen?

Prezident Miloš Zeman je známy nielen svojimi bonmotmi, ale aj tým, že nie vždy sa vyjadruje ako vyberaný džentlmen.

02.03.2016 22:00
debata (41)

Nevedno, či mal práve virózu, alebo ho len sklamala jeho fotografická pamäť, keď v januári minulého roku na pražskom fóre venovanom holokaustu hovoril o zlyhaní intelektuálov v období nástupu nacizmu a v tejto súvislosti spomenul aj meno Ferdinanda Peroutku.

Článok s názvom Hitler je gentleman, ktorý údajne vyšiel v časopise Přítomnost, mal dokazovať sympatie tohto prominentného novinára k nacistom.

A hoci si hlava štátu úplne presne pamätala, že to bolo „vľavo dole“ a jeho hovorca Jiří Ovčáček celý rok po večeroch „bádal“ v Přítomnosti, „nevybádal“ nič. Nepomohla ani odmena 100-tisíc korún, ktoré prezident ponúkol tomu, kto článok nájde.

Článok sa nenašiel, lebo sa ani nájsť nemohol. Peroutka takýto pamflet nikdy nenapísal, a preto súd včera rozhodol, že Zeman sa musí ospravedlniť.

Je síce málo pravdepodobné, že pán prezident tak urobí (aj keď minulý rok to verejne sľúbil) a nedá sa ani očakávať, že odteraz si bude dávať pozor na jazyk.

A hoci verejnosť určite vie, že ohovárať druhých v ich neprítomnosti je neslušné, teraz bude mať súdom potvrdené, že pošpiniť dobré meno osoby, ktorá sa navyše nemôže brániť, je vyložené grobianstvo.

Je to síce len malá satisfakcia pre všetkých slušných ľudí, ale aj tá poteší.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Ferdinand Peroutka