Vlastnými silami

Na základe dohody medzi Bruselom a Ankarou Grécko od pondelka vracia do Turecka utečencov, ktorí nemajú v EÚ nárok na azyl, respektíve oň nepožiadali.

05.04.2016 13:00
debata (3)

Európa si dlho nevedela rady, ako ochrániť svoju vonkajšiu hranicu a toto riešenie je len spôsobom, ako migračný tok spomaliť. Úplne zastaviť ho však nedokáže. Riešenie, ku ktorému Európa dospela, je skôr ukážkou, sa ako zbaviť bremena i zodpovednosti.

To bremeno ponesie predovšetkým Grécko, ktoré však nie v dobrej kondícii. Prvý deň síce zvládlo, či však bude rovnako úspešné aj v nasledujúcich dňoch a mesiacoch, je viac ako otázne. Samo je oslabené krízou, nemá dostatok zdrojov a 150-tisíc ľudí, ktorí do krajiny prišli od začiatku roka a nemôžu prekročiť hranicu smerom do Macedónska, predstavuje obrovský sud s pušným prachom, ktorý môže hocikedy vybuchnúť.

Preniesť zodpovednosť na Turecko môže byť síce efektívne, ale len z krátkodobého hľadiska. Únia nemôže očakávať, že druhí urobia robotu za ňu. Peniaze sú síce pre Ankaru silnou motiváciou, no čo v prípade, keď si to náhodou Erdogan rozmyslí a otvorí turecké brány, ako sa už vyhrážal? Európa nemá zatiaľ žiadny alternatívny plán B. Rovnako sa poľahky môže stať, že pod tlakom protestov miestnych ľudí, ktorí si neželajú utečencov v krajine, budú musieť tureckí politici ustúpiť tlaku verejnej mienky. Čo potom?

Európa získala čas, ktorý by mala využiť na to, aby ochranu schengenskej hranice zvládla vo „vlastnej réžii“ a spoločnými silami celej dvadsaťosmičky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #utečenci #prerozdelenie utečencov