Bezpečnostné riziko

Najprv malo byť príčinou vyhodenia šéfa FBI to, ako zvládol-nezvládol informovanie o prípade e-mailov Hillary Clintonovej.

12.05.2017 22:00
debata (4)

Súčasťou tejto verzie bolo tvrdenie, že Donald Trump odvolal Jamesa Comeyho na návrh ministra spravodlivosti a jeho zástupcu. Potom Trump v televízii vyhlásil, že zbaviť sa Comeyho bol čisto jeho nápad a bolo to vraj preto, lebo vykonával „nedobrú robotu“.

Najprv Trump v liste Comeymu, ktorým mu oznámil, že ho vyhadzuje, osobitne poďakoval za to, že mu šéf FBI vraj pri troch rôznych príležitostiach potvrdil, že on sám nie je predmetom vyšetrovania. Pričom Trump, samozrejme, trvá na tom, že Comeyho vyhodenie nemá nič spoločné s vyšetrovaním ruských pokusov ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v Spojených štátoch.

Súčasťou tohto vyšetrovania je aj vyšetrovanie možných nepatričných vzťahov Trumpovho volebného štábu s Ruskom, ktoré sa postupne mení na vyšetrovanie, či takéto vzťahy nemá Trumpova administratíva.

Už nikdy po Trumpovi by nemala slušná spoločnosť počúvať na argument, že keď sa do najvyššej politiky pustia boháči, bude to dobre, pretože tí už nepotrebujú kradnúť, klamať a podvádzať.

Potom však vo štvrtok pred senátnym výborom pre tajné služby vypovedal Comeyho dočasný nástupca vo funkcii Andrew McCabe. Podľa neho je vylúčené, že by mohol bývalý riaditeľ FBI komukoľvek potvrdzovať či vylučovať, že dotyčný je vyšetrovaný. Vyšetrovanie ruského vplyvu, ktoré prezident vytrvalo označuje za „fake news“, má podľa McCaba naďalej „vysokú dôležitosť“.

Tvrdenia Bieleho domu o tom, že Comey vraj stratil dôveru svojich spolupracovníkov v úrade, McCabe označil rovno za nepravdu, pretože podľa neho prevažná väčšina zamestnancov FBI svojmu bývalému šéfovi dôveruje. A niektoré americké médiá priniesli v piatok hlasy zvnútra Federálneho úradu pre vyšetrovanie, ktoré hovoria, že teraz, po bezprecedentnom vyhodení ich riaditeľa, sú dvojnásobne odhodlaní pokračovať vo vyšetrovaní Trumpových ľudí (a zrejme aj Trumpa samotného).

Summa summarum, ak Donald Trump tají nejaké svoje finančné záväzky voči Rusku, ktoré by ho mohli ovplyvňovať pri výkone funkcie, nemá čo v Bielom dome hľadať, pretože je nebezpečný tým, aké bezpečnostné riziko predstavuje. Ak však nič také neexistuje a vyšetrovanie ruského vplyvu je naozaj len nafúknutou bublinou, potom by Trump mal z Bieleho domu aj tak čím skôr vykráčať. Predstavuje totiž bezpečnostné riziko svojou neuveriteľnou ľahkovážnosťou.

Každý sám si už v tomto svetle urobí názor na Trumpov piatkový tweet, v ktorom varuje Comeyho pred únikom obsahu ich vzájomných rozhovorov (čiže aj tých, v ktorých ho mal Comey okrem iného ubezpečovať, že nie je vyšetrovaný) do médií… Verejné priznanie klamára či nechcené priznanie hlupáka? Vyberte si.

Sotva sa za Trumpom zavrie brána Bieleho domu, začne sa boj o interpretáciu: čo to malo celé vlastne znamenať? Nech už bude výsledný verdikt akýkoľvek, jedno by v ňom chýbať nemalo. Už nikdy po Trumpovi by nemala slušná spoločnosť počúvať na argument, že keď sa do najvyššej politiky pustia boháči, bude to dobre, pretože tí už nepotrebujú kradnúť, klamať a podvádzať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #Donald Trump #James Comey