Usvedčený Kiska

Najlepšia obrana je útok. Túto stratégiu zvolil Andrej Kiska, zjavne nervózny z toho, že jeho doteraz dokonalý imidž mu môže značne poškodiť kauza týkajúca sa krátenia daní v jednej z jeho firiem.

19.09.2017 22:00
debata (179)

Po tom, čo sa médiami prevalila informácia o Kiskovom kreatívnom účtovníctve, prezident namiesto toho, aby všetko vecne vysvetlil, sa vo veľmi emotívnom prejave dožadoval vyšetrienia úniku informácií. Nevedno, kto mu poradil takýto postup, no poradil mu veľmi zle. Kiska zo seba nestriasol tieň podozrenia, naopak, vyvolal pochybnosti o čistote jeho podnikania.

A úplne prestrelil, keď si v pondelok na koberček predvolal ministra financií a nešetril výrazmi ako „mafiánske praktiky“ či „mafiánsky štát“.

Nechať si zaplatiť kampaň firmou, ktorá k výdavkom nevedela doložiť žiadne príjmy, a ešte si z toho celého nárokovať vratku DPH, je silná káva.

Teraz, keď sa objavili ďalšie informácie o pozadí financovania jeho kampane, sa ukazuje, že takéto výrazy sa viac hodia na označenie toho, čo spravila firma KTAG, v ktorej je Kiska polovičným majiteľom. Navyše, Kiska má problém, keďže danú firmu ako konateľ aj riadil. A konateľom bol aj v čase prezidentskej kampane.

Kisku pravdepodobne najviac štvalo to, že jeho pokus zahrnúť do nákladov faktúry, ktoré nesúvisia s podnikaním firmy, verejnosť vnímala rovnako ako pokus „dať to na Baštrnáka“, lebo v oboch prípadoch ide o použitie inštitútu účinnej ľútosti. Táto paralela však kríva na obe nohy.

Porovnávať do neba volajúci podvod s kreatívnym účtovníctvom, čo je veľmi obľúbená disciplína u mnohých podnikateľov, je predsa len prisilná káva.

Podľa najnovších informácií sa však Kiskova firma pokúsila v apríli 2014 o podvod na dani z pridanej hodnoty vo výške takmer 150-tisíc eur. Tu už treba spozornieť. Jednak ide o obrovskú sumu, ktorá musela vychádzať z nákladov okolo 770-tisíc eur. A druhá vec je, že ide o do neba volajúcu trúfalosť.

Nechať si zaplatiť kampaň firmou, ktorá k výdavkom nevedela doložiť žiadne príjmy, a ešte si z toho celého nárokovať vratku DPH, je silná káva. Ak prezident tieto podozrenia nevyvráti, mal by zvážiť svoje ďalšie pôsobenie. Na Slovensku už boli rôzne kauzy, pri ktorých išlo o veľké sumy, ale jedna vec sú náznaky a indície a druhá dôkazy.

O to viac, že prezident čelí nielen problémom, ktoré mala jeho firma, ale kreatívne účtovníctvo sa mohlo zjavne preniesť aj do jeho daňového priznania. Ak firma KTAG nezaplatila za kampaň, ako naznačujú uniknuté závery vyšetrovania daniarov a polície, mal Kiska dané peniaze priznať ako nepeňažný príjem a ten zdaniť.

Daniari mali tieto indície na stole a je otázne, či a prečo sa vyšetrovanie už dávno neuberalo aj týmto smerom. Divadlo zrejme bude pokračovať aj naďalej, lebo ak Kiska nezverejní svoje daňové priznanie sám, daniari budú musieť ísť k nemu priamo do jeho účtovných kníh. To, že by v takom prípade lietali vo vzduchu slová o šikanovaní, je jasné už teraz.

Prezident má zjavne maslo na hlave a nevie sa stotožniť s tým, že je prirovnávaný k politikom, ktorí nevedeli vysvetliť pozadie svojich financií a skončili na smetisku dejín.

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska