Manipulátori

Keď sa sociologička a neskoršia poslankyňa za HZDS Alena Kolesárová v 90. rokoch na mítingu Matice slovenskej spýtala jej účastníkov, či podporujú matičný alebo koaličný návrh jazykového zákona, je zrejmé, čo sa asi dozvedela... Za svoj „prieskum“ preto zožala oprávnenú kritiku.

05.10.2017 22:00
debata (72)

Aby bol prieskum objektívny, je potrebné vybrať reprezentatívnu vzorku, no rovnako dôležité je aj správne naformulovať otázku. Tak, aby už sama nepodsúvala želanú odpoveď. Inak taký výskum nemá žiadnu výpovednú hodnotu. A presne to sa „podarilo“ strane SaS.

Richard Sulík, idúc v šľapajach nemeckej AfD, sa z ekonomického liberála zmenil na euroskeptika. Pravdepodobne zistil, že voličov si získa skôr svojou protieurópskou agendou ako odvodovým kolieskom či poučkami od Hayeka a tomu prispôsobil aj svoju rétoriku.

Postupne sa tak posúva do čoraz extrémnejších vôd a strana pod jeho vedením utešene hnedne. Vo svojom „svätom boji“ proti Bruselu sa už neštítil ničoho.

Položiť ľudom sugestívnu otázku, na ktorú je možné očakávať odpoveď v súlade s vlastnými predstavami, je propaganda hodná skúsených manipulátorov.

To, že sa k nim priradil Sulík, už ani neprekvapuje, skôr potvrdzuje obavy, ako by táto krajina vyzerala pod jeho vedením. Horšie je to však s agentúrou, ktorá takýto prieskum urobila. Kde majú potom občania istotu, že agentúra Polis, ktorá pravidelne vykonáva prieskumy verejnej mienky, nerobí takéto školácke chyby aj v iných prípadoch?

Takýmto spôsobom sa úplne zbytočne vnáša nedôvera medzi ľudí, čo ústi k tomu, že sa utiekajú k rôznym falošným prorokom.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #manipulácia #jadro EÚ #SASKA