Drzé Kiskove spôsoby

Andrej Kiska sa správa ako podnikateľ s mimoriadne ostrými lakťami a nulovou empatiou.

12.10.2017 13:00
Andrej Kiska Foto:
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (78)

Na prezidenta sa to nehodí a mal by zvážiť svoje ďalšie pôsobenie na tomto poste. Ak je tvrdý biznismen, nemôže byť zároveň hlavou štátu. Dáva spoločnosti zlý príklad toho, ako by sa ľudia nemali správať. Prezident by mal vrátiť pozemok, ku ktorému sa dostal zjavne až po tom, čo mohol byť predmetom podvodu. Namiesto toho strká hlavu do piesku, neodpovedá na podstatné otázky a ešte aj zo svojej pozície poriadne zavádza.

Z Kiskových reakcií na objektívne kauzy, ktorým momentálne čelí, vyplýva, že jediné, o čo mu ide, sú peniaze. Ide po finančnom zisku ako pes po údenom a je mu jedno, koho pri tom prevalcuje. Kauza pozemku vo Veľkom Slavkove naplno odkryla skutočný charakter Andreja Kisku. Keď ho pred dvoma rokmi v dobrej viere oslovil poškodený, ktorého rodinu pozná, tvrdo ho odbil. Teraz, keď sa všetko prevalilo, tvrdí, že ide pre neho o neznámu osobu.

Poškodeným je popradský zubár Ján Franc. Je dosť možné, že ten podvodom prišiel o svoj pozemok. Parcela sa po rýchlych prevodoch, bez toho, aby o tom pán Franc vedel, napokon dostala ku Kiskovi. Ten získal dokopy vyše 12-tisíc štvorcových metrov v roku 1999 za podozrivo nízku sumu 54¤270 slovenských korún.

Kiska hovoril o Francovi ako o „nejakom človeku“. Neprezradil, že vie, o koho ide. Prečo to spravil? Lebo odbiť takto známeho by už naozaj bolo na prezidenta príliš? Potom je na mieste otázka, kto vlastne celý presun pozemkov zinscenoval? Kiskova a Francova mama spolu vyrastali a samotný zubár pôsobí v budove Kiskovho príbuzného. Napokon je vlastne Kiskov sused, lebo aj keď prišiel o daný pozemok, ostala mu jedna malá vedľajšia parcela. Tak na čo sa Kiska potom hrá? Kryje si len vlastný chrbát tým, že o ničom nevedel, aj keď o Francovi zjavne počuť musel?

Prezident strká hlavu do piesku, neodpovedá na podstatné otázky a ešte aj zo svojej pozície poriadne zavádza.

Keď Kiskovi prišiel list, že má pozemok, ktorý mohol byť predmetom podvodu, mal sa v danej veci angažovať. Sám mal iniciovať objektívne vyšetrovanie a informovať verejnosť. Namiesto toho sa teraz prezident tvári, že to na neho vytiahli. Toto nie je prístup čestného človeka, čo nemá čo skrývať. Takto sa správajú skôr ľudia, ktorí nemajú čisté svedomie.

Kiska opakovane neodpovedá na kľúčové veci. Denník Pravda mu poslal konkrétne otázky a prezidentov tím namiesto konkrétnych odpovedí hľadal úskoky a snažil sa cez sociálne siete rýchlo a za každú cenu všetko obrátiť v prospech svojho chlebodarcu.

Faktom je, že Ján Franc poberal za pozemok nájom a vôbec nevedel, že ho oň obtiahli. Len čo sa o tom pred dvoma rokmi dozvedel, obrátil sa na Kisku a na prokuratúru. Zvláštne je aj to, že vyšetrovateľ prípad najprv opakovane odmietol a následne nekonštatoval podvod, ale len priestupok. Postup popradského prokurátora dal už preveriť generálny prokurátor. Pravda a spravodlivosť tak možno predsa vyjdú najavo.

To, ako sa Andrej Kiska zachoval k rodine Francových, je grobianstvo a hanba pre prezidenta. Keď niekto prejde okolo známeho na ulici a tvári sa, že ho nepozná, je to trápne. Ak sa mu nepozrie do očí preto, lebo ide o peniaze, je to poriadne veľké pokrytectvo.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska