Fico čistí stoly

Črtá sa zaujímavý zvyk: väčšina vládnej koalície niečo v Národnej rade schváli (poplatky) či potopí (zmrazenie platov), a potom príde na scénu rozčertený predseda vlády, aby naprával optiku. Pravda, nejde čisto len o optiku, keďže Robert Fico reálne nemá zapotreby, aby mu vlastní poslanci hádzali polená pod nohy.

08.12.2017 20:00
debata (5)

Hoci aj uprostred volebného obdobia. Premiér totiž, na rozdiel od väčšiny svojich straníkov, myslí na budúce voľby od prvej chvíle po vyhlásení výsledkov tých predošlých. Okrem iných je i toto dôvod, pre ktorý voľby Smeru vyhráva Fico, nie smerácki poslanci Národnej rady. A v tom istom poznatku sa skrýva aj vysvetlenie ďalšieho Ficovho vyhlásenia, že totiž nebude znova kandidovať za prezidenta.

Za prezidenta nemôže špeciálne kandidovať premiér, ktorý natoľko polarizuje voličské tábory ako súčasný predseda vlády.

Predseda vlády, ktorý bol ochotný dať do banku svoju funkciu pre hrozbu skokového zvýšenia platov poslancov národného parlamentu, asi nemal veľa iných možností pri hrozbe zavedenia poplatku za objednanie u lekára v doplnkových ordinačných hodín v hodnote zhruba troch percent priemernej mzdy v krajine. Rozdiel je iba v tom, že premiér v prvom prípade porážal rebéliu či zmätok poslancov vo vlastnom tábore, kým v druhom prípade mu teoreticky stačí pozametať so svojím ministrom zdravotníctva.

Hoci Fico nebol v piatok príliš konkrétny a hovoril skôr o tom, že opozícia podľa neho otázku poplatkov zámerne skresľuje, než o poplatkoch samotných, isté je, že minister Tomáš Drucker bude musieť do mája niečo zmeniť. A prosté premaľovanie štítu asi stačiť nebude. Je to pre ministra už na uterák do ringu?

Fico samotný sa zatiaľ žiaden uterák hádzať nechystá, ako to dokladá jeho vyhlásenie o vylúčenej prezidentskej kandidatúre. Samozrejme, že jeho kandidatúra v roku 2014 bola chyba. Aj pre ňu stratil Smer dych po jednoznačne vyhratých voľbách 2012 a Fico si sám prilepil nálepku, podľa ktorej jeho prípadné spory s Andrejom Kiskom budú prameniť z jeho snahy nahradiť ho vo funkcii v roku 2019. A keďže kritika Kisku zo strany Smeru i Fica je čoraz ostrejšia, rozhodol sa nálepku zlepiť vyhlásením o nekandidovaní, otvoriť cestu pre prípadného iného kandidáta svojej strany a vyvinúť zároveň tlak na Kisku, aby sa konečne zrozumiteľne vyjadril o svojich vlastných plánoch.

K Ficovým slovám o tom, že premiér skrátka nemôže kandidovať za prezidenta, dodajme iba toľko, že za prezidenta nemôže špeciálne kandidovať premiér, ktorý natoľko polarizuje voličské tábory ako on. Taký premiér totiž každé prezidentské voľby premení na referendum o svojej osobe. Vyhlásenie predsedu Smeru je tiež odkazom spolustraníkom, že zostáva v hre a čokoľvek sa v Smere do volieb 2020 udeje, bude musieť prejsť cez neho. Navyše, kým vo voľbách 2012, tesne po vypuknutí kauzy Gorila, potreboval Smer Fica asi najmenej, vo voľbách 2020 ho bude potrebovať najviac. Komplikuje sa všetko: vnútorné politické prostredie na Slovensku i vonkajšie prostredie v našom okolí. Fico pochopil, že nemá inú možnosť, len zostať na čele strany a v exekutíve.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Tomáš Drucker