Otázniky neubúdajú

Theresa Mayová dostala podľa očakávania v piatok v Bruseli od európskej dvadsaťsedmičky zelenú na postup do ďalšej fázy rokovaní o vystúpení z Európskej únie a úprave ďalších vzťahov.

15.12.2017 22:00
debata

Lídri členských krajín vypočuli volanie predsedu Európskej komisie a urobili ústretové gesto. Ak by sa prvá fáza rokovaní, ktorej obsahom bola dohoda o postavení občanov únie v Británii a Britov v EÚ a o hranici medzi úniovým Írskom a brexitovým Severným Írskom, formálne neskončila ani do konca tohto kalendárneho roka, pre premiérku by to bola katastrofa. Mayová, ktorá plánuje do zákona o vystúpení natvrdo vpísať dátum 29. marca 2019, by doma stratila ešte aj ten zvyšok politickej pôdy pod nohami, ktorý jej zostal.

Ten kúsok pôdy pod nohami konzervatívnej premiérky sa významne zmenšil v stredu tohto týždňa, keď sa odbojnej časti konzervatívcov podarilo cez dolnú snemovňu pretlačiť klauzulu o tom, že záverečné hlasovanie – a de facto právo veta – o dohode medzi britskou vládou a Európskou úniou bude v rukách parlamentu. Britská politická verejnosť sa od tej chvíle nedokázala dohodnúť, čo to bude môcť v praxi znamenať.

Hoci lídri dvadsaťsedmičky v Bruseli britskú premiérku fakticky podržali, v Londýne jej s rozháranou konzervatívnou stranou a so silnejúcou opozíciou pomôcť nemôžu.

Na jednom sa však zhodli všetci, konzervatívci vedno s labouristickou opozíciou: hlasovanie o tom, že záverečné slovo v brexitovej ságe bude mať parlament, a nie vláda, bol pre Mayovú obrovský úder. Premiérka po blamáži s predčasnými voľbami, z ktorých nevyšla posilnená, ako plánovala, ale naopak, ešte slabšia než predtým, len s námahou vo svojej vlastnej strane korčuľuje medzi krídlom požadujúcim „tvrdý brexit“ a krídlom, ktoré brexit nechcelo vôbec. Jej vlastná pozícia zostáva pritom nie celkom jasná, a tým ešte slabšia.

Je ťažké, ale nie úplne nemožné si predstaviť, ako na jar 2019, po rokoch vyjednávania a snáh o kompromis medzi úniou a Spojeným kráľovstvom, britský parlament odrazu dohodu zhodí zo stola ako neprijateľnú. Čo bude nasledovať potom? Nové kolo rokovaní, o ktoré by bol po tom všetkom obojstranne – a vcelku pochopiteľne – pramalý záujem? Alebo dokonca zrušenie brexitu en bloc a vyhlásenie nového referenda o vystúpení či zotrvaní v európskom spolku?

Politická predstavivosť je nekonečná, reálne možnosti však nie. Možno majú napokon pravdu tí, podľa ktorých, ak chce britský parlament nejako ovplyvniť brexit, jeho chvíľa je tu a teraz, pretože o dva roky bude už na všetko neskoro. V každom prípade však dnes nikto s určitosťou nepovie, ako bude vyzerať situácia na jar 2019.

Podľa predsedu komisie Jeana-Clauda Junckera bude druhá fáza rokovaní, ktorých predmetom majú byť budúce obchodné vzťahy, ťažšia ako tá prvá. Súdiac podľa priebehu tej prvej je dosť dobre možné, že únia rokovania nedokončí s Mayovou. Hoci ju lídri dvadsaťsedmičky v Bruseli fakticky podržali, v Londýne jej s rozháranou konzervatívnou stranou a so silnejúcou opozíciou – všeobecne i proti brexitu – pomôcť nemôžu. Únia rozhodla, že hra sa môže presunúť do druhého kola, otázniky nad jej koncom však neubúdajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit