O autách a ľuďoch

Oxid dusičitý (NO2) je prudko jedovatá látka, ktorá dráždi sliznicu dýchacích ciest a človeka môže zabiť.

29.01.2018 20:00
debata

Na to, aby ste zistili informácie o účinkoch tohto plynu na ľudský organizmus, stačí pár klikov na internete, nepotrebujete ho testovať na živých tvoroch.

Ak sa napriek tomu predsa len niekto rozhodne skúmať nebezpečenstvo oxidov dusíka priamo na opiciach, ba dokonca ľuďoch (!), tak to musí byť neskutočný cynik. Resp. nebezpečný manipulátor, ktorý chce svojmu chlebodarcovi poskytnúť materiál pre marketingovú kampaň, ktorej cieľom je ukázať, že nafta je v postate čisté palivo.

Lenže to tak nie je. Preto vlastne vznikla aféra dieselgate. Agresívny oxid dusičitý vzniká v spaľovacích motoroch a jeho zvýšená koncentrácia spôsobuje ochorenia dýchacích ciest, astmu a alergie.

Po tom, čo sa ukázalo, že koncern VW obchádza meranie emisií pomocou tajného softvéru, záujem o kúpu dieselov klesol. Preto sa firmy snažia nájsť spôsob, ako zákazníkom preukázať ekologickosť nových naftových technológií.

Test, ktorý údajne preukázal, že krátkodobá inhalácia NO2 nemá žiadny dosah na zdravie ľudí, je dôkazom toho, že automobilový priemysel v honbe za ziskom už nemá žiadne zábrany a je čoraz viac odtrhnutý od reality.

Problém je však v tom, že od neho závisia státisíce pracovných miest, a tak si žiadna vláda netrúfne voči nemu zasiahnuť dostatočne tvrdo. Čo ešte musia automobilky urobiť, aby sa to zmenilo?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieselgate #oxid dusičitý