Obete kultu

V Spojených štátoch vám alkohol oficiálne predajú, až keď máte 21 rokov a viac. V niektorých štátoch sú benevolentnejší, napríklad keď ide o pitie na domácom večierku, v sprievode dospelých a podobne. Inde sú prísnejší. Napríklad štát Florida prakticky žiadne výnimky neuznáva. Na strednej škole v Parklande vraždil mladík, ktorý by v miestnych kluboch pri vchode dostal farebnú pásku na zápästie, aby barmanovi nenapadlo naliať mu alkohol.

15.02.2018 20:00
debata (3)

Pre 19-ročného Nikolasa Cruza však nebol problém zohnať útočnú poloautomatickú pušku AR-15. Podľa všetkého celkom legálne. Napriek tomu, že mal problémy s agresivitou, pre ktoré ho zo spomínanej školy vylúčili, prešiel previerkou a získal poloautomat i ďalšie zbrane, ktoré našli uňho doma. Už istý čas sa nimi chválil na sociálnych sieťach, takže pre jeho bývalých spolužiakov nebolo prekvapením, keď zistili, že vraždil práve on.

Štatistiky masovej streľby v USA sa líšia zdroj od zdroja. Napríklad do istej doby sa za takú považovala streľba, pri ktorej zahynuli najmenej traja ľudia, v posledných rokoch sa takto hodnotia incidenty s najmenej štyrmi obeťami.

Na asociáciu výrobcov a držiteľov zbraní NRA sa nechytajú ani bin Ládin s al-Bagdádím dohromady.

Podľa niektorých zdrojov sa za rok 2016 odohralo viac masových strelieb ako dní v roku, a len za prvých 45 dní tohto roka ich bolo evidovaných už 30. Ak bude striktne reč iba o vraždení, pri ktorom nejde o vojnu gangov, nepodarenú lúpež či tragédiu odohrávajúcu sa za múrmi rodinného domu, ale o streľbu do viac-menej náhodných obetí, čísla budú o čosi nižšie. Podľa takýchto kritérií sa od začiatku tohto roka odohrali „iba“ dve masové streľby.

Štatistiky sa môžu líšiť, nič však nezmenia na podstate problému. Každý rok je v Spojených štátoch strelnou zbraňou zavraždený zhruba štvornásobok počtu obetí z 11. septembra 2001. Na asociáciu výrobcov a držiteľov zbraní NRA sa skrátka nechytajú ani bin Ládin s al-Bagdádím dohromady.

Pochopiteľne. Teroristi totiž nemajú taký prístup do Kongresu ako NRA. A žiadne sponzorské príspevky nie sú také úspešné ako tie od NRA: bezprostredne po každej takejto streľbe znejú z úst politikov slová, že „je ešte priskoro“ hovoriť o konkrétnych opatreniach. Čo v praxi znamená, že v krajine, kde je strelieb s najmenej štyrmi mŕtvymi viac ako dní v roku, správny čas nenastane nikdy.

Ďalej sú v predaji útočné pušky i zariadenia, ktorými sa dá z poloautomatu vyrobiť automat. Ďalej sa hovorí o sprísnení previerok, a previerky ďalej zlyhávajú. Každý podobný vražedný čin zvýši v ľuďoch pocit ohrozenia a ten vzápätí zvýši tržby výrobcom a predajcom zbraní. Dokonalý kruh.

Donald Trump chce, aby Amerika vystúpila z UNESCO. Namiesto toho, aby sa zasadil o to, aby americké deti jedného dňa nepotrebovali niektorý z programov tejto agentúry na pomoc detským obetiam masového ozbrojeného násilia. Obete kultu zbraní nie sú len tí mŕtvi, ale aj tí, čo žijú ďalej. S pocitom oprávnenej národnej hrdosti sledujú autíčko so Starmanom smerujúce k Marsu, aby potom cestou do školy premýšľali, či dnes nebudú na rade do krvavých štatistík.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #streľba #mladík