Tlačenica v suteréne

Robert Kaliňák padne tak či onak. „Tak“ znamená v tomto prípade jeho odchod či odvolanie z vládneho postu.

06.03.2018 20:00
debata (120)

Verzia „onak“ zas príde na rad vtedy, keď ho premiér Robert Fico odmietne pustiť a radšej pritom padne sám i s celou vládou. Zdá sa, akoby nielen opozícia, ale aj Fico už preferoval práve verziu „onak“.

Politický boj sa stupňuje. Všetci aktéri kalkulujú, kombinujú a špekulujú, žiaden z nich však dnes nepovzbudzuje racionálne pohľady na dianie. Predčasné voľby, pravdaže, k racionálnym riešeniam kríz patria. Dokážu vyčistiť stôl a nanovo rozdať karty. Problém je len s pokračovaním. O vyčistení stola sa dá v našom prípade hlboko pochybovať.

Hlava štátu Andrej Kiska nepochopiteľne vyhlásil, že ono je už v podstate jedno, prečo boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Bez ohľadu na pravdu o tom, čo rozhnevalo ľud, ľud je rozhnevaný a upokojí ho iba nová vláda, s voľbami či bez volieb. A týmto vyhlásením prezident rámcuje svoje rozhovory s politickými stranami ešte predtým, ako sa s nimi stretol a rokoval.

Fico z toho, samozrejme, vyrozumel, že Kiska nechce moderovať diskusiu, ale jeho pád. V odpovedi však skočil rovno do politického suterénu konšpiračných teórií. „Argument Sorosom“ dosiaľ používali v Európe len Viktor Orbán a krajná pravica. Fico si exemplárne strelil do nohy. Ak chcel podryť legitímnosť Kiskovej iniciatívy, podryl akurát uveriteľnosť svojho vlastného európskeho smerovania. A ak sa chcel zapáčiť tomu druhu voličov, na ktorých „argument Sorosom“ zaberá, potom sa zahráva s ohňom, ktorý nikdy nemôže mať pod kontrolou a v ktorom môže zhorieť celá spoločnosť.

Všetci aktéri kalkulujú, kombinujú a špekulujú, žiaden však nepovzbudzuje racionálne pohľady na dianie.

Iba pre poriadok: Blúzneniam o Georgovi Sorosovi a majdanoch chýba čo i len elementárna vnútorná logika. Vychádzajú z tvrdenia, že za obrátením zraku Ukrajiny z východu na západ bola západná konšpirácia. Aký zmysel by potom malo, keby teraz na Slovensku likvidovala vládu, ktorá nás dosiaľ chcela zubami-nechtami udržať v centre Európskej únie a v NATO? Alebo žeby sa Soros domnieval, že akurát Richard Sulík, Igor Matovič a Boris Kollár sú tí, čo otvoria doširoka brány Slovenska údajnej „invázii migrantov“?

Keď už sme pri parlamentnej opozícii, tá má v suteréne svoje vlastné vychodené cestičky. Bludy o Sorosovi momentálne nezdieľajú (i keď u Kollára jeden nikdy nevie), princíp trollovského „zahusťovania diskusie“ však ovládajú dokonalo. Vystrelíme od pása naverímboha sto striel naraz, a kým sa protistrana namáha s odpoveďami, strieľame nové a nové salvy. A keď protistrana prestane reagovať, vyhlásime to za aroganciu a dôkaz viny. Znepokojenie a rozhorčenie verejnosti potom vyhlásime za vlastný mandát, pretože veď my predsa strieľame v jej mene.

Dá sa ešte politický boj vyviesť zo suterénu, z ktorého pre spoločnosť nepozerá nič dobré? Dá, to by sa však naši politici museli vzdať túžby viesť namiesto politického zápasu politickú pomstu. Všetci bez výnimky. A to bude problém.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018