Automobilka č.5

Slovensko je automobilová veľmoc, čo potvrdzuje aj štatistika: s počtom 189 vyrobených áut na 1000 obyvateľov nám minulý rok opäť patrila prvá priečka. Vlani sa u nás vyrobilo celkovo 1,025 milióna áut. Podiel výroby automobilov na celkovej priemyselnej produkcii na Slovensku tak dosiahol až 44 %. Po spustení výroby v závode Jaguar Land Rover sa produkcia zvýši o zhruba ďalších 200-tisíc vozidiel.

23.04.2018 22:00
debata (3)

Je v takejto situácii únosné, aby u nás vznikla v poradí piata automobilka? Nie, ak by mala vyrásť opäť na západnom Slovensku, ktoré už teraz zápasí s nedostatkom zamestnancov. No vzhľadom na to, že investícia smeruje (konečne!) na východ Slovenska, tak ju treba len a len privítať. Napriek masívnemu hospodárskemu rastu miera evidovanej nezamestnanosti vo viacerých okresoch Prešovského a Košického kraja dosahuje stále dvojciferné hodnoty.

Okrem toho existuje predpoklad, že niektorí zamestnanci, ktorí za prácou týždeň čo týždeň dochádzajú na západ, sa rozhodnú vrátiť natrvalo domov. A ak by predsa len nejakí pracovníci chýbali, stále je tu možnosť zamestnať cudzincov. Je však rozdiel, či budú Rumuni pracovať u nás, alebo doma.

Okrem Slovenska je totiž v hre o túto investíciu stále aj Rumunsko, ktorého výhodou sú takmer o polovicu nižšie mzdy. No vzhľadom na to, že logistické náklady začínajú byť v mnohých prípadoch vyššie ako mzdové, mohli by sme z toho vyťažiť my. V našom záujme je preto čo najskoršia dostavba diaľničnej siete. Už existujúca sieť subdodávateľov, zlepšujúca sa infraštruktúra spolu s dostatkom kvalifikovaných pracovníkov by mali byť našou komparatívnou výhodu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #výroba áut #Jaguar Land Rover