Mimo našej kontroly?

Keď prichádzali prvé správy z viacerých európskych krajín, že sa tam šíria osýpky, mnohí sa spoliehali na to, že nás to jednoducho obíde. Neobišlo. V časoch masového cestovania za prácou a späť to ani inak nemohlo dopadnúť. Na východné Slovensko sa z Británie medzi rómsku komunitu vrátili traja občania infikovaní touto respiračnou chorobou, ktorá môže mať vážne dôsledky na zdravie jednotlivcov i celých rodín.

11.07.2018 22:00
debata (16)

Pred dvoma mesiacmi odborníci varovali pred trestuhodným podceňovaním tohto faktu. V Michalovskom okrese sa spustilo očkovanie rizikových skupín, no pri absencii dostatočnej osvety, v podmienkach katastrofálnej hygieny a takmer nulovej disciplíny sa proces nedal zastaviť už v zárodku.

Šesťdesiat nových prípadov za posledný týždeň, tak to človeku naozaj prechádza mráz po chrbte. K nebezpečnej situácii prispieva aj dlhodobá chorobomyseľná kampaň proti povinnej vakcinácii. Stačí, aby tá poklesla pod 95 percent populácie a prestane fungovať kolektívna imunita. Pritom 34 zo 79 slovenských okresov sa ocitlo pod touto hrozivou hranicou!

Vypuknutie epidémie v dolnom Zemplíne by malo nielen zodpovedných za zdravotnú a sociálnu starostlivosť obyvateľstva, ale najmä politikov na všetkých úrovniach viesť k tomu, aby si uvedomili, že treba naliehavo riešiť neúnosný stav v rómskych osadách. Aj my ostatní by sme konečne mali pochopiť, že nejde o dajaké izolované ostrovy a že nám stačí, aby sme sa im zďaleka vyhýbali. Pre ľahostajný prístup môžeme stratiť kontrolu nad šírením rozličných nákazlivých chorôb, osýpky totiž nie sú jediné.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #epidémia #rómske osady #osýpky