Odvracanie pozornosti

Odkedy začalo byť zrejmé, aký spôsob vládnutia možno od Donalda Trumpa očakávať, zrejmé začalo byť i to, že keď sa 45. americký prezident ocitne zahnaný do kúta, vyrukuje s čímkoľvek, aby odvrátil pozornosť od svojich vlastných škandálov. Možno bude preto schopný dokonca i rozpútať vojnu. Sotvakto však očakával, že Trump, zahnaný do kúta federálnymi vyšetrovateľmi, raz urobí pravý opak: cez Twitter vyhlási, že keďže už porazil ISIS, americké jednotky sa do tridsiatich dní stiahnu zo Sýrie.

20.12.2018 22:00
debata (8)

Trump sa ešte pred zvolením vyslovoval za odchod zo vzdialených bojísk. Pravda, nie z nejakých vznešených dôvodov, ale predsa. Jeho obľúbeným argumentom bola fráza, že nech sa o svoju bezpečnosť a svoje problémy starajú tí, ktorých sa bezprostredne týkajú, namiesto toho, aby sa nimi zaoberala Amerika.

O odchode zo Sýrie rozprával už začiatkom tohto roka, vtedy ho však ešte jeho experti dokázali odhovoriť. Tentoraz im nedal šancu: jeho vyhlásenie šokovalo jeho poradcov, jeho ministra obrany, Pentagon, obe komory Kongresu, nehovoriac o zahraničných spojencoch.

Je jasné, že prezident svoje rozhodnutie urobil v rozpore s tým, čo si myslia všetci ostatní okolo neho, aj s obsahom bezpečnostných a medzinárodnopo­litických analýz, ktoré beztak nečíta. Keďže však príspevok na Twitteri ešte nie je exekutívny rozkaz, otázkou stále zostáva, aká bude napokon realita.

Čo bude v prípade, keď Trump prevalcuje svojich generálov, poradcov, Kongres i spojencov z NATO a naozaj presadí okamžitý odchod?

ISIS bol porazený možno na mape. Lenže – ako môžu Trumpovi potvrdiť aj tie európske štáty, ktoré sa stali cieľmi smrtiacich útokov v posledných rokoch – územné zisky samozvaného „kalifátu“ boli len časťou problému. Počty bojovníkov hlásiacich sa k ISIS v Sýrii sa stále odhadujú na tisíce, možno niekoľko desiatok tisíc.

ISIS bol porazený možno na mape. Lenže územné zisky samozvaného „kalifátu“ boli len časťou problému.

Misiou zhruba dvetisíc amerických vojakov v Sýrii je dnes najmä stabilizácia severných regiónov v spolupráci s Kurdmi, ktorí sa osvedčili ako najúspešnejší miestni bojovníci proti ISIS. Dvetisíc vojakov sa nezdá veľa, lenže práve toľko stačilo na to, aby sa iránsky Hizballáh nezmocnil ropných polí v Dajr az-Zaur, aby sa ISIS nevrátil do oslobodenej Rakky a aby sa turecký Erdogan krotil v snahách rozdrviť kurdskú enklávu, ktorú vníma ako ohrozenie Turecka.

To všetko sa zmení. Trumpa okamžite pochválil Vladimir Putin, ktorý bude môcť bez prítomnosti Američanov definitívne zabezpečiť ďalšiu vládu asadovského klanu. Raduje sa Irán, ktorý bude môcť zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v regióne, a raduje sa aj ISIS, ktorý Trumpovo „víťazstvo“ vyhlási za svoje víťazstvo. Raduje sa i Recep Erdogan, s ktorým ako jediným Trump o Sýrii pred pár dňami telefonicky hovoril.

Či to bol kšeft s Erdoganom v snahe zaistiť si od neho objednávky amerických zbraní, vianočný darček Putinovi, snaha prehlušiť pohromy valiace sa na neho a jeho rodinu, alebo zo všetkého trochu, Trumpov tweet o Sýrii nemal nič spoločné s víťazstvom nad ISIS, ani s mierom v Sýrii.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #ISIS #Donald Trump