Tiene nad Trumpom

Aj keď prezident Donald Trump všetky obvinenia smerujúce na jeho osobu a blízkych spolupracovníkov rád odbíja formulkou, že je to iba „honba na čarodejnice“, rastúci zástup obvinených a odsúdených dokazuje, že prokurátor Robert Mueller nie je žiadny inkvizítor, len si poctivo robí svoju robotu.

08.03.2019 20:00
debata (2)

Bývalý šéf volebného tímu súčasného amerického prezidenta Paul Manafort, ktorý bol včera odsúdený za daňové podvody a bankové machinácie na štyri roky väzenia, nie je prvý človek z jeho okolia, ktorý má maslo na hlave.

Napríklad hlavný bezpečnostný poradca Bieleho domu Michael Flynn odstúpil zo svojej funkcie ani nie po mesiaci, lebo jeho styky s ruským veľvyslanectvom začala preverovať FBI. Trumpovho osobného právnika Michaela Cohena, ktorý rovno priznal vinu a rozhodol sa spolupracovať s FBI, odsúdili v decembri na tri roky väzenia, tiež kvôli daňovým únikom.

A hoci Manafortov prípad priamo nesúvisí s Trumpovou predvolebnou kampaňou, vrhá tieň aj na samotného prezidenta, lebo na rozdiel od rodičov, najbližších spolupracovníkov si vyberáme…

Spoločným menovateľom všetkých troch spomínaných Trumpových „parťákov“ je Rusko. Ak by sa napríklad potvrdila správa, že Manafort predal údaje o prezidentskej kampani v roku 2016 Konstantinovi Kilimnikovi, podozrivému z napojenia na ruské tajné služby, tak by to Trumpovi zlomilo väzy. Tento bývalý prekladateľ pracujúci pre ruskú vojenskú rozviedku GRU je totiž v USA považovaný za možnú hlavnú spojku medzi Trumpovým volebným tímom a ruskými rozviedkami. Aj keď len pomaly, zdá sa, že slučka sa sťahuje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Paul Manafort