Čo sa zase stalo témou

Slovenská národná strana odíde z vlády, ak Slovensko neodmietne 105 miliónov dolárov od Spojených štátov na modernizáciu vojenských letísk. Vyhlásil predseda SNS a Národnej rady Andrej Danko v nedeľu. Nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli. Vyhlásil ten istý Danko v stredu.

13.03.2019 20:00
debata (9)

Takýto stručný sumár vystúpení predsedu SNS v priebehu troch dní by v podstate aj mohol stačiť na to, aby si každý urobil obraz. Keď Danko dookola opakuje, že naša zahraničnopolitická orientácia sa nemení, azda to mieni aj vážne. Lenže zahraničnopolitická orientácia Slovenska sa nemení predovšetkým preto, lebo ostatní partneri vo vládnej koalícii a s nimi ďalšia časť parlamentu ešte (azda) nepadli na hlavu.

Keby mala totiž orientácia Slovenska závisieť od momentálnych percent popularity jednej strany, točila by sa ako vrtuľka na komíne uprostred hurikánu. Koniec koncov, nepriamo to priznáva i sám, keď „vysvetľuje“, prečo ministerstvo obrany na čele s nominantom SNS dva roky rokuje o nejakom dokumente a odrazu zistí, že dokument vlastne ohrozuje našu suverenitu. Vraj okrem iného preto, lebo sú prezidentské voľby a táto otázka „sa stala témou“. Majú si priaznivci SNS teraz myslieť, že nebyť volieb a toho, že „otázka sa stala témou“, nominanti Andreja Danka by sa ďalej podieľali na „ohrození suverenity“ Slovenskej republiky…?!

Nie, tu naozaj nejde o peniaze ani o cudzích vojakov či našu orientáciu. Ide len o stranu, ktorá vo vláde buď pritakáva, alebo vydiera a nič medzi tým. A čím bude bližšie termín parlamentných volieb, tým častejšie bude v tej druhej polohe. Vždy podľa toho, čo sa zase „stane témou“.

Dookola sa opakuje ten istý scenár. Rezorty o niečom rokujú s tým, že záverečné slovo bude mať vláda či parlament, keď sa tu zrazu čosi „stane témou“ a SNS zatrúbi do útoku. Nuž a vo chvíli, keď má Danko vecne vysvetľovať svoje postoje, nahodí pasívne agresívnu pózu: začne sa ohradzovať voči hystérii, ktorá je vraj namierená proti nemu.

Nikto, zopakujme, že nikto – počnúc premiérom cez prezidenta a rezort zahraničných vecí po Národnú radu – si neželá, aby boli na Slovensku trvalo rozmiestnené cudzie vojská. Napokon minister obrany Gajdoš by také čosi nemohol schváliť, i keby priam chcel, pretože na to nemá mandát. Mimochodom, nikto nenazýva zmluvnú ruskú technickú obsluhu migov na Sliači „rozmiestnenými cudzími vojskami“. Ako bude chcieť minister Gajdoš nazývať zmluvnú obsluhu amerických F-16, ktorých veľkorysý nákup sám dohodol a podpísal?

Jednoducho povedané, ak je v navrhovanej dohode o bezpečnostnej spolupráci so Spojenými štátmi nejaká diera, ktorá by umožňovala niečo, čo nikto na našej strane nechce, má sa o nej hovoriť vecne, pretože všetci relevantní hráči na našej strane v tomto majú jasno. To by však Danko nesmel sugerovať, že všetci tí rôznorodí aktéri sú vlastne hlupáci alebo podliaci – hoci je jasné, že i takéto obvinenie by vyvolalo ďalší z jeho pasívne agresívnych nárekov.

Nie, tu naozaj nejde o peniaze ani o cudzích vojakov či našu orientáciu. Ide len o stranu, ktorá vo vláde buď pritakáva, alebo vydiera a nič medzi tým. A čím bude bližšie termín parlamentných volieb, tým častejšie bude v tej druhej polohe. Vždy podľa toho, čo sa zase „stane témou“.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #USA #Andrej Danko #modernizácia letísk