Semeno propagandy padá na úrodnú pôdu

Hoci v aktuálnej správe Slovenskej informačnej služby sa uvádza, že Slovensko doteraz nebolo terčom intenzívnej hybridnej kampane, faktom je, že propagande, ktorú šíria rôzne „alternatívne médiá“ s cieľom zdiskreditovať naše západné ukotvenie, sa u nás darí veľmi dobre.

02.07.2019 08:00
debata (40)

V situácii, keď prestávajú platiť fakty a nahrádzajú ich rôzne „fake news“, si desiatky dezinformačných webov našli svoje publikom a sú veľmi úspešné v prehlbovaní nedôvery verejnosti voči štátnym inštitúciám a politickému zriadeniu ako takému. To sa odzrkadľuje v podpore antisystémových strán, ktorá z roka na rok rastie.

Navyše, v správe sa uvádza, že na Slovensku „Ruská federácia vyvíjala aktivity, ktoré boli primárne zamerané na udržiavanie sympatií slovenskej verejnosti voči Rusku, jeho kultúre a politike a na oslabenie síl otvorene skeptických či kritických voči Rusku“. Po príklady netreba chodiť ďaleko – za predsedníckym stolom v parlamente sedí žiarivá ukážka toho, ako sa Moskve darí úspešne pôsobiť aj na najvyšších poschodiach našej politiky.

Samozrejme, bez živnej pôdy by semeno propagandy nemohlo vyklíčiť. A nedostatočné vzdelanie, frustrácia a strach takouto ideálnou živnou pôdou sú.

Vzhľadom na veľkosť našej krajiny preto netreba rozpútať ani hybridnú vojnu, stačí nechať pôsobiť dezinformačné weby, ktoré v súčinnosti s proruskou propagandou samy dokonajú dielo skazy. Systematickým spochybňovaním našich európskych a euroatlantických väzieb je v konečnom dôsledku možné dosiahnuť rovnaký výsledok ako pri nasadení zbraní hromadného ničenia. Kto ovládne myseľ, ovládne aj krajinu.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #SIS #propaganda #hoax #fake news #dezinformácia