Politici vždy v hlavnej úlohe nielen pri vyšetrovaní Kočnera

Prirodzene, nedá sa predpokladať, že by Marian Kočner dajako sám organizoval všetky tie úniky informácií z vyšetrovania zločinov, z ktorých je sám obvinený. Ak by bol však chcel, aby sa jeho prípad začal topiť v ohlušujúcom prekrikovaní sa politikov všetkých farieb, prokurátorov i médií, nebol by si mohol želať nič lepšie.

16.08.2019 20:00
debata (15)

Jeho samotného už sotva niečo zachráni. Ešte stále však môže odísť zo scény s hlukom, ktorého proporcie ďaleko prekročia jeho možnosti z čias, keď bol na výslní.

Robert Fico vyhlasuje, že policajní vyšetrovatelia sú pod enormnými politickými tlakmi a vyzýva políciu, prokuratúru a rezort vnútra, aby vraj urobili poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní.

Policajný prezident Milan Lučanský mu podráždene odkazuje, že na vyšetrovateľov nie je za jeho pôsobenia vo funkcii na čele polície vyvíjaný žiaden politický nátlak. Či už v jednom (vyšetriť nejakým spôsobom) alebo v druhom (nevyšetriť a zahrať prípad do autu) smere.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte na dôvažok predsedovi Smeru odkazuje, že práve také výroky, akými sú okrem iných aj tie jeho, sa dajú charakterizovať ako pokusy o neprijateľné politické ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní.

Politická scéna, ktorá nie je pred voľbami schopná vygenerovať diskusiu o tom, čo kto zamýšľa robiť, ak sa dostane do vlády, pohlcuje verejný priestor ako všadeprítomný mrak nevábneho vzhľadu a zápachu.

Richard Sulík sa obul do Bélu Bugára, ktorý si vyprosuje, aby ho ktokoľvek spájal s Kočnerom iba preto, lebo sa k nemu neohlásene priplichtil na jeden rozhovor počas dovolenky. Niektorí si zase myslia, že Sulík, ktorý Kočnerovi kedysi chodil referovať o pomeroch v Národnej rade a o zákulisí volieb generálneho prokurátora, by mal radšej mlčať.

Andrej Kiska, Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina sľubujú, že ako noví opoziční politici sa po voľbách postarajú o spretŕhanie väzieb rozličných gaunerov na politikov, prokuratúru či políciu. Starí opoziční politici Richard Sulík a Igor Matovič sa čudujú, prečo aj ich neprizvali k takémuto vyhláseniu.

Podľa Sulíka email od exprezidenta nenaznačoval, že spoločné vyhlásenie mali prijať už v piatok, a tak sa ním s dostatočným predstihom nezaoberal. Podľa Matoviča Kiska rovno klame, pretože email, ktorý vraj šéfovi OĽaNO poslal, bol skoršieho dáta a týkal sa iného stretnutia.

Napokon teda ťažko povedať, ako by také stretnutie v kompletnej zostave vlastne dopadlo, keď okrem toho, že Matovič sa obúva do Kisku, lebo "úmyselne opäť klamal“, Sulík sa obúva ešte i do Trubana za to, ako sa šéf PS stavia k svojim inkriminovaným videám.

Deje sa presne to, čo vždy: politická scéna, ktorá nie je ani pol roka pred voľbami schopná vygenerovať diskusiu o tom, čo kto zamýšľa robiť, ak sa dostane do vlády, pohlcuje verejný priestor ako všadeprítomný mrak nevábneho vzhľadu a zápachu.

Keď si nedáme pozor, nielen priebeh, ale ani výsledky vyšetrovania zločinov, z ktorých sú podozriví Kočner a spol., nebude verejnosť schopná prijať inak než iba ako politikum. A to ku kvalite demokracie u nás určite veľmi neprispeje.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Andrej Kiska #Marian Kočner #Igor Matovič #Michal Truban #vyšetrovanie zločinov