Rozdelená Amerika

Červená je farba republikánov, modrá demokratov. Nie je žiadnou novinkou, že Spojené štáty sú politicky rozdelené.

13.11.2019 19:00
debata (21)

Predchádzajúci prezident Barack Obama rozbehol svoju kariéru v júli 2004 prejavom na nominačnom zjazde demokratov. Vo svojej reči hovoril aj o tom, ako komentátori chcú rozdeliť USA na modré a červené štáty. No v skutočnosti všetci Američania sľubujú vernosť hviezdam a pruhom, teda vlajke Spojených štátov, ktoré každý bráni.

Obama sa stal v roku 2008 prezidentom, a ťažko sa dá povedať, že Ameriku zjednotil, hoci jeho príchod do úradu mnohí ohlasovali ako postrasovú éru. Ukázalo sa však, že mnohí v Spojených štátoch nesúhlasili s jeho politickými rozhodnutiami, čo v zásade nie je problém, ale žiaľ boli tu zjavne aj takí, čo ho odmietali preto, že je Afroameričan. Konšpiračnú teóriu, že sa Obama nenarodil v USA, a preto nemôže byť americkým prezidentom, výrazne podporoval a šíril súčasný šéf Bieleho domu populistický republikánsky miliardár Donald Trump.

Ten nemá problém s ďalším budovaním múrov, ktoré rozdeľujú Ameriku na červenú a modrú. S veľkou dávkou irónie a cynizmu sa dá povedať, že Trump mal asi najbližšie k odkazu jednoty v auguste 2017, keď hovoril o skvelých ľuďoch na oboch stranách. Len jednou z tých strán by nesmeli byť ultrapravičiari protestujúci v Charlottesville a vykrikujúci rasistické heslá.

Trumpova taktika rozdeľovať Ameriku na červenú a modrú bude očividne jeho hlavnou obranou proti ústavnej žalobe, teda impeachmentu. Demokrati sú protidemokratickí, sú to radikálni socialisti, chcú ukradnúť voľby ľuďom. Tieto veci ostošesť tweetuje Trump a jeho poslušní republikánski pritakávači a internetoví trolovia ich donekonečna opakujú. Dnešný začiatok verejných vypočúvaní týkajúcich sa impeachmentu je pre prezidenta vodou na mlyn. Dá sa predpokladať, že Trumpova strana sa z nich bude snažiť urobiť šokujúcu reality šou. Je to žáner, v ktorom sa vládca Oválnej pracovne cíti ako ryba vo vode.

Demokrati, hoci vedeli, že v republikánmi ovládanom Senáte impeachment na 99,9 percenta neprejde, nakoniec išli do tohto rizika. O osude prezidenta sa nakoniec s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne vo voľbách na budúci rok.

Impeachment je však logickým vyústením podozrenia, že Trump tlačil na Ukrajinu, aby vyhrabala nejakú špinu na jeho politického oponenta, bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena. Pomerne jasne to naznačujú doteraz zverejnené výpovede viacerých predstaviteľov súčasnej americkej vlády. Trump môže nadávať na svojich protivníkov, koľko chce, ale netreba zabúdať, že pred touto aférou sa nemalá časť demokratov stavala k impeachmentu skôr vlažne až odmietavo. Dobre chápali, že ústavná žaloba ešte viac rozdelí Spojené štáty.

Demokrati však nakoniec išli do tohto rizika. Aj s tým, že vedeli, že v republikánmi ovládanom Senáte impeachment bez ohľadu na Trumpovo konanie na 99,9 percenta neprejde. Takže o osude prezidenta sa nakoniec s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne vo voľbách na budúci rok. Aj v kampani pred súbojom o Biely dom bude Trumpova taktika jasná. Rozdeľuj, šír klamstvá a panuj. Na pomoc mu prídu pätolizači i oportunisti (a možno aj Putin). Sú na to demokrati pripravení?

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Republikánska strana #impeachment