V súdnictve ide do tuhého

V posledných dňoch akoby sa roztrhlo vrece s aktivitami súdnictva a prokuratúry. Otvorilo sa verejné prerokúvanie obžaloby v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Jedného zo sprostredkovateľov včera na základe dohody o vine a treste už právoplatne odsúdili na pätnásť rokov väzenia.

30.12.2019 19:00
debata (4)

Krajský súd v Prešove zase zamietol sťažnosť troch obvinených v súvislosti s tragickým výbuchom v tamojšej bytovke, a tak ostávajú vo väzbe. Vyšetrovaniu z trestných činov čelia aj bývalý prezident a expremiér, obaja predsedovia politických strán, ktoré kandidujú vo februárových parlamentných voľbách. Verme, že jednou z hlavných tém kampane bude práve boj proti závažnej kriminalite.

Žiaľ, uplynulý víkend došlo v centre Bratislavy opäť k násilnému incidentu neďaleko miesta, kde začiatkom decembra usmrtili 22-ročného mládenca. Dvoch Srbov sa vzápätí podarilo zadržať v Maďarsku a už ich obvinili z účasti na zabití svojho krajana. Pritom to nie je tak dávno, čo na tomto v nočných hodinách doslova toxickom mieste s veľkou slávou otvorili novú filiálku mestskej polície…

Ako dodatočný vianočný darček dostala včera naša jurisdikcia z Ameriky prostredníctvom Europolu najhľadanejšiu Slovenku právoplatne odsúdenú na nepodmienečný trojročný trest odňatia slobody za podvody.

Nuž, zdá sa, že orgány činné v trestnom konaní chcú dobehnúť to, čo im doteraz išlo ako v lete na saniach. Ak si ešte pred silvestrovskou oslavou chceli splniť to, k čomu sa zaviazali, treba ich za to pochváliť. A zároveň ich povzbudiť, aby tieto veci čím skôr dotiahli.

Na budúci rok bude Národná rada voliť generálneho a zrejme i špeciálneho prokurátora. Hádam sa noví poslanci vyhnú obštrukciám, akých sme boli svedkami pri voľbách sudcov Ústavného súdu, ktoré veľmi pripomínali nepodarenú telenovelu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #súdnictvo #Ústavny súd #Silvester #filiálka mestskej polície