Voľby voňajú asfaltom

Dopravcovia sa ukazujú pred voľbami ako amatéri. Dve združenia sa nevedia zhodnúť, jedno hovorí, že vládou ponúknutý pokles daní je štedrý, a druhé, že to nestačí.

16.01.2020 20:00
debata (9)

Stanislav Skala tomu dal čerešničku na torte výrokom, že keď štát ustúpil pri daniach o 30 miliónov, mohol by aj o 35 miliónov. A čo tak o 135 miliónov, pán Skala? Takto nesmie rokovať o verejných financiách žiadna zo strán. Ide o peniaze nás všetkých.

Zatiaľ to skôr vyzerá, že tu niekto hrá predvolebnú kartovú hru, pri ktorej naťahuje čas. Vládni politici ustupujú a sľubujú peniaze nás všetkých, len aby kamióny neblokovali ulice a opozícia si na tom celom prihrieva svoj predvolebný guláš.

Treba spraviť prepočty, koľko sa platí v okolitých krajinách a upraviť dane a mýto na podobnú úroveň. Žiadne ďalšie hry nie sú prípustné. Ak máme vyššie dane ako Maďari či Poliaci, treba vysvetliť prečo. Jedna daň tiež nemôže byť vytrhnutá zo širšieho daňového mixu. Vyhlásenia dopravcov, že treba zastaviť mýto, sú nezodpovedné, aj keď zmeniť mýto určite treba. Mýto tu funguje niekoľko rokov a výnosy z neho sú naviazané aj na diaľničné projekty.

Faktom však tiež je, že druhú polovicu výnosu mýta inkasuje súkromný prevádzkovateľ, a to nie je v poriadku. Mýto je dedičstvom ešte z čias prvej vlády Roberta Fica. Treba ho zanalyzovať, porovnať s inými krajinami a projektmi v čase a priestore – a tiež je nutné vyvodiť zodpovednosť a poučiť sa. Je také typické, že na Slovensku sa na tento postup stále zabúda. Menia sa len politici, ich postupy zostávajú.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česmad #Únia autodopravcov Slovenska #UNAS #štrajk autodopravcov