Lipšic na generálnu prokuratúru nepatrí

Igor Matovič si myslí, že Daniel Lipšic by bol výborným generálnym prokurátorom (GP). Má to však jeden háčik. O tento post sa môže uchádzať iba ten, kto dosiahol vek najmenej 40 rokov a „aspoň desať rokov vykonával funkciu prokurátora, sudcu alebo advokáta, z toho najmenej päť rokov funkciu prokurátora alebo sudcu“.

04.05.2020 19:35
debata (166)

Túto druhú podmienku Lipšic nespĺňa. Ak by sa koalícia dohodla na jeho mene, musela by následne meniť príslušnú legislatívu.

Meniť zákon len tak ad hoc – pre ambície jedného človeka, rozhodne nie je šťastné riešenie. Nemyslia si to iba samotní prokurátori, no nepriamo to už naznačila aj samotná prezidentka, ktorá je presvedčená, „že prokuratúra má schopných prokurátorov. Schopných nielen odborne, ale aj osobnostne“.

Je zaujímavé, ako sa niekedy dejiny opakujú. V roku 1998 mal rovnakú ambíciu Robert Fico, ktorému sa v prvej Dzurindovej vláde neušla žiadna funkcia. Hoci bol v tom čase najpopulárnejším politikom SDĽ a získal najviac preferenčných hlasov vo voľbách. Bol však primladý a koalícia nebola ochotná kvôli nemu meniť zákon – čo bol veľmi rozumný krok. Je otázne, či rovnakú rozvahu preukáže Matovičov kabinet, keďže aj Boris Kollár považuje Lipšica za „kvalitného kandidáta“ a jeho meno v súvislosti s voľbou GP spomínal i predseda SaS Richard Sulík.

Lipšicova kandidatúra má viacero háčikov… či skôr hákov. Ak sa od generálneho prokurátora očakáva, že bude nezávislý a nestranný, tak sa ním Lipšic v žiadnom prípade nemôže stať, pretože s politikou je previazaný ako málokto na Slovensku.

Lipšicova kandidatúra má však viacero háčikov… či skôr hákov. Ak sa od generálneho prokurátora očakáva, že bude nezávislý a nestranný, tak sa ním Lipšic v žiadnom prípade nemôže stať, pretože v minulosti bol podpredsedom KDH, predsedom strany NOVA a dvojnásobným ministrom. S politikou je teda previazaný ako málokto iný. Ak to vláda myslí s odpolitizovaním GP naozaj vážne, tak Lipšic ako bývalý dlhoročný politik na tomto poste jednoducho nemá čo hľadať.

Zároveň ako blízky spojenec Igora Matoviča, vďaka ktorému sa NOVA dostala do parlamentu, by bol v totálnom konflikte záujmov. Niekto môže namietať, že generálnym prokurátorom sa v minulosti stal aj bývalý člen SDĽ Milan Hanzel a jeho pôsobenie mnohí hodnotia pozitívne. Alebo to, že viacerí politici sa stali ústavnými sudcami – napríklad Milan Čič, Peter Brňák, Ladislav Orosz či Eduard Bárány.

Ak však Matovič vyhlasoval, že nová vláda očistí celú krajinu od korupcie, rodinkárstva a klientelizmu, tak nomináciou Lipšica by si sám strelil do nohy, pretože ak mu na poste GP prekážal Ficov spolužiak Jaroslav Čižnár a neprekáža mu jeho kamarát, tak by mu každý mohol povedať, že je pokrytec – a mal by pravdu.

Ďalším problémom je, že Lipšic v jeseni 2016 spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu, za čo je od októbra 2017 v trojročnej podmienke. Hoci ide o neúmyselný trestný čin, bol riadne odsúdený a bolo by dosť bizarné, aby sa prokurátorom stal človek v podmienke.

A napokon – Lipšic roky právne zastupoval kresťansko-konzervatívnu organizáciu Alliance Defending Freedom, známu svojimi „pro-life“ aktivitami, ktorá o. i. podporovala slovenskú Alianciu za rodinu. Nie, takýto človek nie je nezávislý a už vonkoncom nemá čo hľadať na generálnej prokuratúre.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Robert Fico #Daniel Lipšic #Jaroslav Čižnár #Igor Matovič #TV Nova #Boris Kollár #pro-life