Urobí Fico poriadok?

Znemožniť sa v opozícii je umenie. Ten, kto nemá moc, totiž nenesie zodpovednosť, a preto jedine on musí nájsť spôsob, ako sám seba strápniť. Zvládnuť to necelé tri mesiace od parlamentných volieb, tomu sa povie ozajstný kumšt.

15.05.2020 19:00
debata (47)

Rýchly pád do politického suterénu sa podaril dvom poslancom Smeru. Ján Podmanický a Marián Kéry založili platformu Za hodnotové Slovensko spolu s dvomi členmi NR SR za kotlebovcov. Potupu smerákov nijako nezmenšuje skutočnosť, že Tomáš Taraba a Filip Kuffa nie sú priamo v tábore ĽS NS, ale „iba" za extrémistov kandidovali ako predstavitelia ministrany Kresťanská demokracia – Život a prosperita.

Je to prvý prípad, keď sa takpovediac formalizuje spolupráca niekoho zo Smeru s extrémistami. Otázka znie, ako ďaleko to ešte môže zájsť. A o to viac je naliehavé, aby vedenie ľavicovej strany okamžite zasiahlo proti svojim dvom „hodnotovým" poslancom.

Mimochodom, Podmanický sa v minulosti už nepríjemne zviditeľnil. Člen strany Smer, ktorá o sebe zdôrazňuje, že má jednoznačne protifašistické postoje, napísal doslov v zbierke poézie o prezidentovi vojnového Slovenského štátu Jozefovi Tisovi. V nej sa objavili aj také „veršované perly" ako táto: „Na stráž, velí nám vodca, náš Tiso nesmrteľný, na znak v mene nášho otca kročme s odvahou verní."

Je to prvý prípad, keď sa takpovediac formalizuje spolupráca niekoho zo Smeru s extrémistami. Otázka znie, ako ďaleko to ešte môže zájsť. A o to viac je naliehavé, aby vedenie ľavicovej strany okamžite zasiahlo proti svojim dvom „hodnotovým" poslancom.

Podmanický síce ubezpečil, že vtedajší režim považuje za fašistický a že odsudzuje deportácie Židov zo Slovenska, ale na druhej strane tí, čo ho poznajú, by vedeli porozprávať zaujímavé veci o jeho zmýšľaní…

Nečudo preto, keď poodhalíme zákulisie politiky, prečo sa svojho času nestal členom vlády. Po parlamentných voľbách v roku 2016 Marek Maďarič už nemal chuť pokračovať vo funkcii ministra kultúry. Podmanický sa chystal, že prevezme tento rezort. Zvrat nastal, keď staronový premiér a šéf Smeru Robert Fico dostal z nemenovaných kruhov upozornenie, že Podmanický ako minister kultúry by znamenal medzinárodný škandál pre Slovensko. Fico cúvol, lebo nie je hlúpy, okamžite pochopil vety, ktoré si telefonicky vypočul. Maďarič síce zaškrípal zubami, ale dal sa prehovoriť, aby pokračoval na čele kultúry.

Teraz má Fico príležitosť, či skôr povinnosť ako šéf Smeru urobiť poriadok s Podmanickým aj s Kérym. Pretože ak chce táto ľavicová strana potvrdiť svoju protifašistickú povesť, musí akúkoľvek spoluprácu s kýmkoľvek z tábora kotlebovcov likvidovať v zárodku.

Vynárajú sa však otázniky, čo je v skutočnosti v pozadí. Čo sa naozaj nachádza v zákulisí. Informovali Podmanický a Kéry Fica o tom, čo chystajú s Tarabom a Kuffom? Ak áno, bolo by veľmi nepríjemné, že im to stranícky šéf nezatrhol. Alebo mu o zámere vopred nepovedali? V takom prípade by išlo o podraz voči Ficovi.

Vytváranie domnienok, čo je v pozadí, môže zaváňať konšpiráciami, ale špekuláciám sa dá ťažko ubrániť. Samozrejme, s výraznými otáznikmi, aby nevznikla pachuť akéhosi sprisahania. Nie je smutný štvorlístok platformy dvoch smerákov a dvoch kotlebovcov ďalší kúsok do Ficovej mozaiky, ako vyštvať Petra Pellegriniho zo Smeru? Nápoveda sa ukáže, keď sa obaja vyjadria, čo si myslia o politickom suteréne Podmanického a Kéryho.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #ĽSNS #Ján Podmanický