Matovičov valec

O efektívnej verejnej administratíve a profesionálnej štátnej správe počúvame z úst politikov už tri dekády, no situácia zostáva prakticky nezmenená. Väčšina z nich sa k štátu správa ako k svojej koristi a miesta na úradoch a v štátnych podnikoch obsadzuje podľa straníckeho kľúča.

29.05.2020 19:00
debata (41)

Igor Matovič patril v minulosti medzi hlasných kritikov takéhoto prístupu a pred voľbami hovoril o potrebe odpolitizovania verejnej správy. Aj v programovom vyhlásení vlády je na viacerých miestach zmienka o tom, že vláda chce presadzovať profesionalizáciu štátnej správy a transparentné výberové konania. Teraz sa zdá, že všetko je inak. OĽaNO chce obsadiť všetkých 72 okresných úradov vlastnými prednostami.

Jedna vec sú vzletné slová a druhá činy. Že to nová vláda s personálnymi rošádami myslí vážne, naznačilo už odvolanie Ladislava Kuželu, ktorý sedem rokov viedol Národný ústav detských chorôb v Bratislave, čo je najväčšia detská nemocnica u nás. Výpoveď dostal z hodiny na hodinu bez udania dôvodu. Ak toto má byť tá nová politická kultúra, tak sme sa vrátili kdesi hlboko do minulosti.

Aby bolo všetko „duchu tých najlepších slovenských tradícií“ chýbajú už len „akčné štvorky“, ktoré na úrady dosadia spoľahlivé kádre. Tak ako sa hovorilo o Mečiarovom valci zo Zlatej Idky, budeme raz možno spomínať aj na Matovičov „transparentný“ va­lec.

Prerastanie štátu a politiky dosiahlo svoj vrchol v časoch mečiarizmu, keď po voľbách v roku 1994 „akčné trojky“ zložené zo zástupcov HZDS, ZRS a SNS robili personálne výmeny na krajskej, okresnej i miestnej úrovni štátnej správy. Tieto čistky postihli dokonca aj riaditeľky knižníc a materských škôl. Navyše v roku 1996 došlo k administratívnej zmene, ktorou sa zvýšil počet okresov z 38 na 79, a tak házedesáci svojimi „vernými“ vtedy zaplnili kompletne celý štát.

Hoci druhá Dzurindova vláda zriadila Úrad pre štátnu službu (treba však povedať, že tak udialo pod tlakom Európskej komisie), ten nemal dlhú životnosť, pretože vtedajší minister financií Ivan Mikloš ho označil za neefektívny a príliš nákladný. Postupne ho zbavovali kompetencií, až ho napokon v roku 2006 úplne zrušili.

Ukázalo sa, že aj pre demokratov boli „teplé miesta“ v štátnej správe príliš veľkým pokušením, aby mu odolali. A v tomto duchu pokračovali pri obsadzovaní štátnej správy v nasledujúcich rokoch aj smeráci.

Kríza-nekríza, nová koalícia nelenila a v skrátenom legislatívnom konaní schválila zákon o štátnej službe. Predkladateľ zákona minister obrany Jaroslav Naď dokonca povedal, že na tieto čistky dostali mandát od ľudí! Nuž aj takto môže vyzerať transparentnosť podľa matovičovcov.

Aby bolo všetko „duchu tých najlepších slovenských tradícií“ chýbajú už len „akčné štvorky“, ktoré na úrady dosadia spoľahlivé kádre. Tak ako sa hovorilo o Mečiarovom valci zo Zlatej Idky, budeme raz možno spomínať aj na Matovičov „transparentný“ va­lec.

Ako povedal slávny francúzsky politik a diplomat Talleyrand po návrate francúzskych šľachticov, ktorí ušli z krajiny pred revolúciou: „Nič sa nenaučili a nič nezabudli.“

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #zákon o štátnej správe