Plošné testovanie alebo keď Matovič nevie, kam z konopí

Plošné testovanie sa na prvý pohľad môže javiť ako dobrý nápad, ktorý nás zachráni pred „hnusobou“ a my sa vďaka nemu vyhneme úplnému uzavretiu krajiny. Keď sa však na celú vec pozrieme bližšie, ukáže sa, že tento nápad v sebe skrýva viacero nástrah. Ekonomických, logistických i epidemiologických.

19.10.2020 19:00
debata (29)

Skôr sa zdá, že Igor Matovič nevie, kam z konopí a potreboval publiku rýchlo predhodiť nejakú „zázračnú zbraň“ – tou má byť nasadenie antigénových testov. Vzhľadom na logistickú náročnosť takejto masovej akcie je veľmi pravdepodobné, že sa plošné testovanie skončí veľkým fiaskom. Igor Matovič tak bude môcť ukázať na „vinníkov“ a zbaviť sa zodpovednosti za chaos, ktorý tu už sedem mesiacov vyrába.

Je príznačné, že o účinnosti týchto testov ešte pred pár dňami sám pochyboval. „Antigénové testy dokážu odhaliť len 30 percent pozitívnych prípadov,“ povedal premiér na tlačovke v piatok 9. októbra a minister Krajči dodal, že „prednostne budú distribuované do zdravotníckych zariadení, pomôžu pri skríningu populácie v ohniskách nákazy a pomôžu testovať seniorov v pravidelných intervaloch, aj pracovníkov zariadení sociálnych služieb.“

Zdá sa, že Igor Matovič nevie, kam z konopí a potreboval publiku rýchlo predhodiť nejakú „zázračnú zbraň“ – tou má byť nasadenie antigénových testov. Vzhľadom na logistickú náročnosť takejto masovej akcie je veľmi pravdepodobné, že sa plošné testovanie skončí veľkým fiaskom.

Zrazu je všetko inak. Hoci sú antigénové testy oveľa menej spoľahlivé, pretože dokážu odhaliť iba infikovaných s príznakmi ochorenia, budú sa používať plošne. Čo sa za tých pár dní stalo? Prečo si premiér takto protirečí? Cynik by povedal, že za všetkým treba hľadať peniaze. V tomto prípade však skôr platí, že zúfalí ľudia robia zúfalé činy. (Čo nijako nevylučuje ani prvý motív.)

Ak je pravda, že vláda už minimálne tri týždne uvažuje o tom, že nechá pretestovať všetkých prostredníctvom antigénových testov, tak ich už mohla dávno zakúpiť. Načo máme štátne hmotné rezervy? No presne na takéto veci! A keďže a chystá na nákup bez verejného obstarávania – priamym zadaním, tak ich už mohla kúpiť priamo bez nejakého sprostredkovateľa, ktorý sa na tomto kšefte pekne nabalí. Každá firma na svete by predsa po zákazke za 39,5 milióna eur bez DPH okamžite chňapla aj bez zbytočného prostredníka. Vzniká tak podozrenie, že niekto mal záujem, aby sa trnavská firma Eurolab Lambda na tomto obchode mohla priživiť.

Predstavme si, že zásielka desať miliónov kusov kórejských testov dorazí na Slovensko. Testovať by sa malo už o dva týždne. Ako chce vláda v takom rekordne krátkom čase pripraviť tisícky odberných miest, zostáva záhadou. Ešte väčším problémom bude zorganizovať a vyškoliť také kvantum ľudí.

Azda najväčším rizikom bude to, že odberové miesta sa môžu stať zdrojom nákazy. Keďže negatívni ľudia sa tu budú miešať s pozitívnymi, tí so slabšou imunitou si domov môžu priniesť neželaný darček. Mnohí sa tak z obáv, že sa nakazia, na testovaní radšej ani nezúčastnia, hoci nepatria medzi žiadnych koronapopieračov.

Stojí to vôbec za to riziko?

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Igor Matovič #koronavírus #plošné testovanie