Matovič a veda

"Keď som riadil krajinu ja, boli sme najlepší na svete. Keď ju riadia vedci, sme najhorší..." tento výrok Igora Matoviča sa nepochybne zapíše do dejín.

25.02.2021 22:00
debata (6)

Filozof Francis Bacon publikoval v roku 1620 vedecký manifest Nový Organon, v ktorom vyslovil axiómu „poznanie je moc“. Bacon za jediný spôsob napredovania poznania, a teda aj ľudstva, považuje boj proti „modlám“, čo sú podľa neho mentálne prekážky vytvorené človekom, brániace objektívnemu rozmýšľaniu.

Poznanie je moc! Veda je sila! Iste, mnohí z nás majú problém porozumieť jazyku modernej vedy, aj preto, že je zložený zo slov vyžadujúcich ich hlbšie poznanie. Jednoducho jazyk vedy je exaktný a náročný. Koľkí z nás sú schopní pochopiť zákony kvantovej mechaniky, molekulárnej biológie, nukleárnej fyziky či zákony štiepenia atómu? Aj napriek tomu si málokto z nás dovolí namietať, že tieto vzorce sú „nezmysel“. Inými slovami, nemusíme rozumieť spôsobu štiepenia atómu, ale všetci z nás si vieme predstaviť výsledok, ktorý tento mechanizmus spôsobí v praxi.

Ale vráťme sa späť na Slovensko. Zatiaľ čo moderné štáty volajú do boja proti koronavírusu vedcov, slovenská vláda vidí riešenie v modlitbách: „prosenie Boha ľudí za seba a za všetkých ľudí na Slovensku vyvedie Slovensko z marazmu prírastu mŕtvych skolených vírusom“, proti ktorému moderné štáty statočne bojujú už viac ako rok. Pretože nechýba tu ani odvolávka na „overenú historickú udalosť“ z 21. júna roku 1710, keď Trnava vyhrala svoj boj s morovou epidémiou zhromaždením sa pred sochou sedembolestnej Panny Márie. Škoda len, že o tomto spôsobe boja nevedel Harry S. Truman počas druhej svetovej vojny či vedci z NASA, technologické centrá, či univerzitné laboratóriá.

Je tu aj iný druh požehnania, na ktoré nie je nevyhnutné otvárať kostoly. "Hlúposť je požehnaním. Ale aby bolo dokonalým požehnaním, musí byť veľmi hlboká a vžitá, aby o sebe nevzbudzovala akékoľvek pochybnosti.” Edgar A. Poe.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #Francis Bacon #Igor Matovič #Edgar Allan Poe #poznanie #Milan Krajniak