V hlave Igora Matoviča

Richard Sulík buchol po stole a povedal dosť, takto to už ďalej nejde! SaS dala Igorovi Matovičovi ultimátum a spolu s ním aj čas na rozmyslenie. Po ňom sa však bude musieť definitívne rozhodnúť, či dobrovoľne odstúpi, alebo bude riskovať postupný rozpad vlády. Dokáže prekročiť svoj tieň alebo uprednostní svoje ego? Hoci tušíme, ktorá odpoveď je pravdepodobnejšia, Matovič môže stále prekvapiť. Ani jedno z riešení však šťastný koniec neprinesie.

15.03.2021 17:45
debata (71)

Kým prvý pokus Richarda Sulíka bol iba nekoordinovaný „výstrel od boku“, teraz je situácia iná v tom, že na odchod Matoviča tlačia dve vládne strany. Veronika Remišová sa síce na tlačovej konferencii všakovako vykrúcala, no ministerka Kolíková to napokon povedala za ňu jasne: Vo vláde Igora Matoviča ministerkou nebudem. Predseda vlády tak stojí pred dilemou, ako ďalej.

Pritom ešte pred pár dňami mal všetky tromfy v rukách on. Memorandum o porozumení čakalo na podpis, stačilo, keby bol na „rozlúčkovej“ tlačovke Marka Krajčího držal jazyk za zubami. Lenže nebol by to Igor Matovič, keby si zbytočne vyrábal nepriateľov ako na bežiacom páse. Koalícia sa tak razom ocitla tam, kde bola predtým.

Keďže Matovič pristupuje k riešeniu všetkých problémov s tvrdohlavosťou jemu vlastnou, neprekvapilo by, keby sa rozhodol vo funkcii ostať. V parlamente by sa mohol oprieť o 80 poslancov, no je veľmi otázne, akú životnosť by takáto vláda mala. Veronika Remišová povedala, že ak Igor Matovič zostane vo funkcii, strana Z ľudí „s veľkou pravdepodobnosťou“ z koalície odíde.

Menšinová vláda by za daných okolností mala len veľmi malú šancu normálne dovládnuť. Napriek apelom nik z odídencov za jej zákony hlasovať nebude, a spoliehať sa na to, že sa jej podarí uloviť pár hlasov v opozícii, sa tiež nemôže. V hre síce zostávajú Tomáš Taraba, Štefan a Filip Kuffovci, ktorí už pred časom opustili klub ĽS¤NS, no ich tri hlasy nestačia.

Igor Matovič nie je žiadny štátnik. On v podstate nie je ani politik. Dalo by sa povedať, že je obeť vlastného úspechu. Je hrozné, že osud Slovenska závisí od takejto osoby.

Keď ide o moc, politici sú schopní všetkého (viď kupovanie poslancov za druhej Dzurindovej vlády). Stálo by však Matovičovi za to, aby sa pošpinil spoluprácou s mazurekovcami? Ak by vo svojej zaslepenosti v boji s mafiou radšej volil fašistov ako smerákov, definitívne by sa tým skompromitoval.

Ak si niekto myslí, že odchodom Matoviča a Sulíka z vlády by sa všetky problémy v koalícii skončili, tak je na veľkom omyle. Pravdou je, že konflikty by už neboli také vypuklé. Tým, že by sa presunuli viac do kuloárov, by však nezmizli. Šéf OĽaNO bude svoje jedovaté šípy strieľať ďalej z parlamentu.

Igor Matovič totiž nie je žiadny štátnik (je dosť nepochopiteľné, že takto ho označila práve Mária Kolíková, asi najpríčetnejšia ministerka v tomto kabinete). On v podstate nie je ani politik. Dalo by sa povedať, že je obeť vlastného úspechu. Je hrozné, že osud Slovenska závisí od takejto osoby.

Tých desať dní, ktoré dostal na rozmyslenie, bude ešte napínavých. No radšej ani nevedieť, čo sa teraz deje v hlave Igora Matoviča!

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Richard Sulík #Igor Matovič #Veronika Remišová